Ministrul bielorus de Externe acuză statele occidentale că vor să semene „haos și anarhie” în Belarus

Publicat: 27 09. 2020, 12:08
Ministrul bielorus de Externe acuză statele occidentale că vor să semene „haos și anarhie” în Belarus. Sursa foto: Profimedia

Ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei, a acuzat țările occidentale că încearcă să semene „haos și anarhie” în țara sa.

Declarațiile oficialului vin în contextul în care Belarusul continuă să fie zguduit de proteste de stradă după realegerea, pe 9 august, a lui Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al țării, informează Agerpres.

Opoziția și protestatarii susțin că scrutinul ar fi fost fraudat de către Lukașenko și aliații acestuia.

„Vedem încercări de a destabiliza situaţia din ţară. Imixtiunile în afacerile noastre interne, sancţiunile şi alte restricţii impuse Belarusului vor avea efectul opus şi sunt dăunătoare pentru absolut toată lumea. Declaraţii pline de cinism au fost făcute de o serie din colegii noştri occidentali cu privire la presupusa lor îngrijorare faţă de suveranitatea şi bunăstarea Belarusului. În realitate, acestea nu sunt altceva decât încercări de a aduce haos şi anarhie în ţara noastră”, a declarat Makei.

Declarația a fost făcută prin intermediul unei înregistrări video adresate Adunării Generale a ONU.

Agerpres notează că, cel mai probabil, Statele Unite, Marea Britanie și Canada vor impune curând sancțiuni împotriva unor oficiali bieloruși, guvernele acestor țări connsiderând că alegerile prezidențiale din Belarus au fost fraudate.

Totodată, sancțiunile ar putea fi impuse și ca urmare a reprimării violente de către autoritățile de la Minsk a protestelor pașnice.

UE a pregătit deja sancțiuni la adresa Belarusului

Uniunea Europeană a pregătit deja sancțiuni împotriva a 40 de oficiali bieloruși cosiderați responsabili de reprimarea violentă a protestelor din această țară și pentru fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate de Aleksandr Lukașenko, dar este nevoie ca toate cele 27 de state membre să voteze acest pachet de sancțiuni pentru ca el să intre în vigoare.

După ce Cipru a blocat impunerea de sancțiuni în cadrul reuniunii miniștrilor de Externe ai UE de luni, problema urmează să fie discutată în cadrul summit-ului liderilor europeni, care va avea loc pe 1 și 2 octombrie.

Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.

De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.

Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.