Ministrul de Externe al Iranului: Insultarea musulmanilor este un abuz oportunist al libertății de exprimare!

Ministrul de Externe al Iranului: Insultarea musulmanilor este un abuz oportunist al libertății de exprimare!
Ministrul de Externe al Iranului: Insultarea musulmanilor este un abuz oportunist al libertății de exprimare! / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 26/10/2020, 17:16

Insultarea musulmanilor este un abuz „oportunist” al libertății de exprimare, a declarat luni, 26 octombrie, ministrul de Externe al Iranului, părând că face referire la observațiile președintelui francez Emmanuel Macron percepute drept critici la adresa islamului.

„Musulmanii sunt primele victime ale cultului urii”, a tranmis într-o postare pe Twtter ministrul Mohammad Javad Zarif, fără să facă o trimitere directă la recentele declarații ale lui Macron.

„Jignirea musulmanilor – și a lucrurilor lor sfinte – pentru crimele îngrozitoare ale unor astfel de extremiști este un abuz oportunist al libertății de exprimare. Acesta alimentează doar extremismul”, a adăugat oficialul iranian.

Insultarea musulmanilor, un abuz al libertății de exprimare

Macron, care i-a adus un tribut unui profesor de istorie care a fost decapitat luna aceasta de către un adolescent cecen pentru că le arăta elevilor săi caricaturi ale profetului Mohammad, a declarat război „separatismului islamist”, despre care acesta crede că începe să acapareze unele comunități musulmane din Franța.

Spre deosebire de unele țări musulmane, conducătorii clerici ai Iranului nu au cerut boicotarea bunurilor franceze. Dar mai mulți oficiali și politicieni iranieni, inclusiv șefii parlamentului și ai justiției, l-au condamnat pe Macron pentru „islamofobie”, potrivit presei de stat iraniene.

Ali Shamkhani, un aliat apropiat al autorității supreme a Iranului, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut referire la „comportamentul irațional” al lui Macron prin care își arătă „imaturitatea în politică”.

„Altfel nu ar fi îndrăznit să îmbrățișeze Islamul în încercarea sa de a conduce în #Europa”, a scris pe Twitter Shamkhani, secretarul Consiliului Național Suprem de Securitate al Iranului.

„Îi sugerez să citească mai multă istorie și să nu se bucure de sprijinul unei Americi în declin și al unui #Zionism”.

În acest context, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat sâmbătă, 24 octombrie, un nou atac dur la adresa președintelui Franței, Emmanuel Macron, declarând că omologul său francez „are nevoie de tratament psihiatric”.

Declarația liderului de la Ankara vine în contextul ultimelor declarații ale lui Emmanuel Macron referitoare la terorismul islamist.În cadrul unui discurs susținut în timpul congresului partidului său, Justiție și Dezvoltare (AKP), desfășurat la Kayseri, Erdogan l-a acuzat pe Macron că ar avea probleme psihice.

„Care este problema acestui Macron cu musulmanii şi islamul? Macron are nevoie de un tratament psihiatric. Ce altceva i se poate spune unui şef de stat care nu întelege libertatea credinţei şi se comportă astfel cu cetăţenii săi?”, a declarat președintele Turciei.