Erdogan, atac la Emmanuel Macron: „Este un ambițios incapabil”

Erdogan, atac la Emmanuel Macron: „Este un ambițios incapabil”
Erdogan, atac la Emmanuel Macron: „Este un ambițios incapabil”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/09/2020, 20:01

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a lansat joi un atac la adresa omologului său francez, Emmanuel Macron, descriindu-l pe acesta ca fiind „un ambițios incapabil”.

Declarația liderului de la Ankara vine în contextul în care Macron și-a exprimat sprijinul ferm pentru Grecia și Cipru în privința tensiunilor din Mediterana de Est, informează Agerpres.

Totodată, Macron și-a intensificat în ultima perioadă criticile la adresa politicilor agresive ale lui Erdogan.

„Unii se întreabă de ce Turcia se află în Siria, Libia, Mediterana de Est (…) Dacă Turcia renunţă la tot, ar putea Franţa să rezolve dezordinea pe care ambiţiosul incapabil care o conduce a provocat-o şi să adopte o politică a bunului simţ?”, a declarat Erdogan.

Relațiile dintre Paris și Ankara, din ce în ce mai tensionate

Turcia desfășoară operațiuni de explorare a resurselor naturale în estul Mediteranei, în zone revendicate de Grecia și Cipru.

Turcia a desfăşurat la 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în ape situate în apropierea unei insule greceşti, prelungind ulterior de trei ori misiunea, în pofida apelurilor repetate ale Uniunii Europene şi Greciei de a-i pune capăt.

Ankara riscă să fie ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a anunțat că oferă sprijin total Greciei și Ciprului în această dispută, însă mai multe state, printre care și Germania, vor detensionarea situației prin intermediul dialogului.

Franţa şi-a afişat fără echivoc sprijinul pentru Grecia desfăşurând nave de război şi avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată puternic de preşedintele turc.

De asemenea, tensiunile au crescut și mai mult săptămâna trecută, când Emmanuel Macron a declarat că „poporul turc este un popor mare, care merită altceva”, într-o aluzie aparentă la președintele Erdogan.

La rândul său, Erdogan a acuzat țările din Uniunea Europeană că întind „capcane” Turciei și a anunțat că își va continua politicile de până acum.

„Cu sprijinul naţiunii noastre, vom continua să facem tot ce este bine, just şi benefic pentru ţara noastră”, a mai spus liderul de la Ankara.

Turcia a anunțat și ea că este dispusă să rezolve neînțelegerile cu Grecia prin intermediul dialogului, dar a respins orice condiții impuse de Atena.

Recent, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase