Numărul 2 din Al-Qaida a fost ucis în Afganistan. Abu Muhsin al-Masri era unul dintre cei mai căutați teroriști de pe listele FBI

Publicat: 25 10. 2020, 13:10
Liderul Al-Qaida Abu Muhsin al-Masri a fost ucis în Afganistan

Unul dintre cei mai căutați teroriști de pe listele FBI, Abu Muhsin al-Masri, important lider Al-Qaida, a fost ucis de forțele de securitate afgane, a anunțat sâmbătă, serviciul de informații din Afgansitan. Egipteanul a fost acuzat pentru acordarea de sprijin şi resurse unei organizaţii teroriste străine şi pentru complot în uciderea unor cetăţeni americani.

Egipteanul Abu Muhsin al-Masri, despre care se crede că este al doilea comandant al Al Qaida, a fost ucis în timpul unei operațiuni speciale în provincia Ghazni.

Șeful Centrului Național Antiterorism al SUA, Chris Miller, a confirmat moartea lui Al-Masri într-un comunicat, spunând că „înlăturarea acestuia este un obstacol major pentru o organizație teroristă care are de-a face în mod constant cu pierderi strategice cauzate de SUA și partenerii săi”.

Pierderea organizației Al Qaida a lui Al-Masri, a continuat Miller, „evidențiază puterea în scădere a organizației teroriste”.

De ce era căutat de amricani

În 2018,  SUA a emis un mandat de arestare pe numele celui considerat a fi numărul doi al organizaţiei Al-Qaida din subcontinentul indian. Conform FBI, Al-Masri a fost acuzat în Statele Unite că a oferit sprijin material și resurse unei organizații teroriste străine, participând astfel la uciderea mai multor cetățeni americani.

Operaţiunea a avut loc în timpul negocierilor de pace dintre guvernul afgan şi talibani care se desfăşoară în Qatar.

Negocierile au fost organizate după un acord încheiat anul trecut între talibani şi SUA în cadrul căruia miliţia islamistă afgană s-a angajat să nu permită prezenţa extremiştilor pe teritoriul Afganistanului.

Faptul că talibanii care erau la guvernare în momentul acela găzduiau Al-Qaida pe teritoriul Afganistanului a constituit motivul invadării ţării de către SUA după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.