Obama, la ONU: Cei care condamnă filmul antiislam trebuie să condamne și defăimarea lui Iisus, și negarea Holocaustului

Publicat: 25 09. 2012, 19:14
Actualizat: 29 07. 2014, 19:08

Barack Obama a declarat marți, în cadrul celei de-a 67-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, că atacul din 11 septembrie asupra consulatului american din Benghazi, Libia, în urma căruia au fost uciși ambasadorul Statelor Unite și alți trei cetățeni americani, a fost „un atac asupra Statelor Unite” și asupra „idealurilor pe care a fost construită ONU”. Totodată, liderul SUA a subliniat că, deși clipul antiislam produs în SUA („Inocența musulmanilor”) este „dezgustător”, el nu justifică niciun fel de violență, iar Statele Unite nu vor interzice un asemenea discurs, pentru că „cea mai puternică armă împotriva unui discurs plin de ură nu este reprimarea, ci și mai mult discurs (liber, n.red.)”.

Președintele a subliniat că „nu există limbaj care să justifice moartea unor oameni nevinovați”. „Nu există niciun videoclip care să justifice un atac asupra unei ambasade”, iar cei care condamnă defăimarea islamismului trebuie, dacă vor să fie credibili, să aibă aceeași atitudine când vine vorba despre defăimarea lui Iisus Hristos, când sunt distruse bisericile sau când este negat Holocaustul, a adăugat Barack Obama.

„Atacurile asupra civililor noștri din Benghazi au fost atacuri împotriva Statelor Unite. Să nu se îndoiască nimeni, îi vom urmări neobosit pe acești criminali și îi vom aduce în fața justiției”, a afirmat Obama, la New York.

Liderul SUA a repetat că guvernul SUA „nu are nicio legătură cu acest film”, pe care l-a descris drept „primitiv și dezgustător”. „(Filmul, n.red.) nu este o insultă adusă doar musulmanilor, ci și americanilor”, care pun mare preț pe libertatea religioasă. În plus, există milioane de cetățeni americani adepți ai islamului, a evidențiat liderul SUA.

„Știu că sunt unii care ne întreabă de ce nu interzicem un astfel de film. Răspunsul stă în legile noastre: Constituția noastră apără dreptul la liberă exprimare”, a declarat Obama. Într-o societate atât de diversă precum cea americană, a continuat președintele, orice efort de a restricționa dreptul la liberă exprimare poate deveni un instrument de a reduce la tăcere minoritățile. „Cea mai puternică armă împotriva unui discurs plin de ură nu este reprimarea, ci și mai mult discrus (liber, n.red.)”, a spus americanul Adunării Generale a ONU