• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

ONU se teme de o foamete planetară

ONU se teme de o foamete planetară
O nouă „criză alimentară" este temerea Organizației pentru Agricultură și Alimentație (FAO) după ce 2010 se anunță un an agricol foarte prost

O nouă „criză alimentară” este temerea Organizației pentruAgricultură și Alimentație (FAO) după ce 2010 se anunță un anagricol foarte prost. Seceta, inundațiile și incendiile au făcut caprețul tonei de grâu în Europa să fie cu 60% mai mare decât anultrecut, în timp ce în Mozambic (sud-estul Africii), creșterea cu30% a prețului la pâine a fost urmată de răzmerițe.

Șapte mozambicani au murit și alte sute sunt răniți în urmaprotestelor, în ceea ce ar putea fi numai „preludiul” unortulburări sociale generate de creșterea prețului la alimente înstatele în curs de dezvoltare. Seceta din Rusia, Ucraina șiKazahstan, trei mari producători din care importau astfel de state,face ca grâul din SUA și Europa să devină mai scump pentrucumpărători.

Porumbul se vinde cu cel mai mare preț din iulie 2009, carnea acrescut cu 16% față de 1990, zahărul este la recordul de preț alultimilor 32 de ani, tona de cacao – cea mai scumpă din ultimii 29de ani, iar cafeaua – din ultimii 12, arată datele FAO. Doar încazul Regatului Unit (UK), aceste evoluții se vor vedea încreșterea medie a prețurilor la alimente cu 10% în următoareleluni. Luna trecută, alimentele au crescut cu 5% (cea mai marecreștere din noiembrie 2009), potrivit evidențelor FAO. Creștereacererii de produse de origine animală în Asia de Sud-Est șicondițiile meteo proaste din țări cu mari suprafețe agricole(Rusia, Canada, Brazilia) anunță o criză alimentară cel puțin lanivelul celei din 2008.

Inchide