Opoziția de dreapta din Grecia cere demisia lui Giorgios Papandreou

Redactor:
Vidu Valentin
Opoziția de dreapta din Grecia cere demisia lui Giorgios Papandreou
Liderul opoziției de dreapta Antonis Samaras a cerut joi seara "demisia" premierului socialist Giorgios Papandreou și organizarea de alegeri legislative anticipate în Grecia, relatează AFP.

Liderul opoziției de dreapta Antonis Samaras a cerut joi seara „demisia” premierului socialist Giorgios Papandreou și organizarea de alegeri legislative anticipate în Grecia, relatează AFP.

„I-am cerut lui Papandreou să demisioneze și să meargă spre formarea unui Guvern temporar de tranziție (…) pentru a avansa către alegeri (anticipate)”, a declarat Samaras în cursul unei dezbateri parlamentare privind votul de încredere asupra Guvernului socialist care va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Samaras l-a acuzat pe Papandreou că „practică șantajul, minte și se agață de scaunul său” de la putere.

„I-am cerut demisia lui Papandreou, pentru a facilita evoluțiile politice și a da putere poporului să continue, dar nu demisionează”, a declarat Samaras, după care a părăsit, împreună cu deputații săi, sala de ședințe a Parlamentului.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Noua Democrație urmează să participe vineri la un vot de încredere, pentru a vota împotriva Guvernului Papandreou.

Făcând un pas în încercarea de a scoate țara din criza politică în care a intrat după ce Papanderou a anunțat un proiect de referendum, Samaras a propus joi după-amiază formarea unui Guvern de tranziție.

El și-a exprimat dorința ca acest Guvern să aibă ca singură misiune ratificarea acordului european de la Bruxelles privind reducerea datoriei Greciei, încheiat săptămâna trecută, înaintea organizării de alegeri legislative anticipate în această țară.

Însă Papandreou a calificat orice proiect de organizare de alegeri anticipate drept „catastrofal” pentru țară și pentru menținerea sa în zona euro.

Potrivit sondajelor, niciun partid nu va obține majoritatea, iar țara riscă să fie de neguvernat și instabilă, o situație mai rea decât situația actuală.

Ministrul Finanțelor Evangelos Venizelor a revenit la tribună și a deplâns ieșirea dreptei din sala de ședințe a Parlamentului, dar și faptul că propunerea dreptei „vizează doar o durată scurtă”, în contextul în care creditorii străini ai țării au primit-o favorabil.

Între timp, reuniunea grupului parlamentar socialist convocată de Papandreou a fost întreruptă, iar mai multe voci din Partidul Socialist Grec (Pasok) i-au cerut premierului formarea unui Guvern de uniune națională și au amenințat că nu îi vor acorda un vot de încredere vineri.

Inchide