Pedeapsa cu moartea: PRO și CONTRA. De ce este imposibilă în România. Când au avut loc ultimele execuții în Europa și în SUA. ANALIZĂ GÂNDUL

Pedeapsa cu moartea: PRO și CONTRA. De ce este imposibilă în România. Când au avut loc ultimele execuții în Europa și în SUA. ANALIZĂ GÂNDUL
Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 29/04/2015, 20:18

Cristian Tudor Popescu a cerut marți, într-un editorial intitulat „Aștept memoriile lui Pistol Vesel”, reintroducerea pedepsei cu moartea pentru cei care comit acte precum criminalul de la Dorobanți. „Solicit – a câta oară? – un lucru în calitate de cetățean. Aș vrea să văd testată în România o statistică dintre cele care ți se aruncă în față când ceri suprimarea unor inși ca trăgătorul de la Coafor: cum că introducerea pedepsei cu moartea nu reduce numărul agresiunilor ucigașe. Să văd câțiva inși din ăștia, fani Moarte, așa, nereduși cum or fi, făcuți sită la zid. Ce eroare judiciară mai e posibilă, ca să iau altă marotă a celor care protejează asasinii, în cazul Vlădan?”, s-a întrebat editorialistul.

gândul a făcut, luni, un sondaj pe Facebook pe tema pedepsei capitale. Fără a avea pretențiile unei cercetări sociologice, rezultatul a arătat că subiectul nu-i lasă pe oameni indiferenți și că există o tendință de susținere pentru reinstituirea pedepsei cu moartea în România: 2.398 de persoane au votat pentru, în timp ce 1.142 s-au exprimat împotrivă. Un sondaj de opinie realizat în 2010 de Asociația Pro Democrația a arătat că 91% din românii chestionați ar fi în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea dacă ar fi chemați la un referendum pe această temă. Este vorba despre același studiu din care a reieșit că 94% dintre români ar dori retragerea cetățeniei romilor care comit infracțiuni în străinătate și 88% voiau pedeapsă penală pentru cei care critică religia.

Scurt istoric

Pedeapsa cu moartea, existentă acum în legislația a peste 50 de țări, a fost adoptată în România în perioada dictaturii lui Carol al II-lea (1938) și a fost redescoperită de regimul comunist. În era comunistă, ea se aplica pentru 19 infracțiuni, și anume: crimele împotriva păcii și omenirii, trădarea de patrie, omorul săvârșit prin cruzimi sau asupra mai multor persoane, jefuirea cu consecințe deosebit de grave a bunului obștesc, după ce anterior fusese abolită încă de la prima constituție, din 1866.

În România, ultimii condamnați la moarte au fost soții Elena și Nicolae Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989. În 1990, prin Decretul-Lege 6 din 7 ianuarie pedeapsa capitală a fost abolită, fiind înlocuită cu detenția pe viață, considerată la nivel mondial cea mai bună alternativă.

Azi, discuția nu poate fi purtată „decât din perspectivă pur teoretică”

„În contextul legislativ actual, orice discuție privind oportunitatea reintroducerii pedepsei cu moartea nu poate fi purtată decât din perspectivă pur teoretică. Aceasta deoarece există impedimente de ordin legal care exclud în mod irevocabil o asemenea posibilitate”, a declarat pentru gândul avocatul Ovidiu Budușan, partener la societatea de avocatură Budușan, Badea și Asociații. „Concret, prin Legea nr. 7/2003, publicată în Monitorul Oficial nr. 27/20.01.2003, România a ratificat Protocolul nr. 13 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, protocol care prevede completa abolire a pedepsei cu moartea în orice circumstanțe, inclusiv în situații de război”, a explicat avocatul.

Potrivit art. 3 al acestui protocol, nicio țară membră UE sau a Consiliului Europei nu poate aplica pedeapsa cu moartea. „Pentru a explicita riscurile diplomatice, precizăm că în prezent singurul stat european în care mai există pedeapsa cu moartea este Belarus, care, de altfel, nu este parte la CEDO și nici membru al Consiliului Europei. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat mai multe recomandări prin care solicită statelor membre să utilizeze instrumentele diplomatice și politice aflate la dispoziția lor pentru a convinge autoritățile din Belarus să respecte drepturile omului”, mai spune Ovidiu Budușan.

Harta execuțiilor din 2010 // Sursa: Amnesty International

Potrivit lui Budușan, nu doar organismele europene, dar nici Constituția nu permite acest lucru. Articolul 20 din legea fundamentală a României spune că toate convențiile internaționale în materia drepturilor omului prevalează asupra dreptului intern. Prin urmare, Protocolul nr. 13 are valoare superioară oricărei legi interne.

Argumente PRO și CONTRA

Principalul argument în favoarea pedepsei cu moartea, care reiese și din editorialul lui Cristian Tudor Popescu, este că ar avea un efect preventiv, adică un puternic impact psihologic asupra oamenilor care ar vrea să comită actele sancționate cu moartea.

„Din perspectiva oportunității, studiile efectuate în Statele Unite ale Americii (unde 34 de state încă legiferează pepeapsa capitală) tind să conchidă mai curând în sensul lipsei oricăror dovezi științifice privind efectul preventiv al pedepsei capitale. De asemenea, există statistici în sensul că statele în care pedeapsa cu moartea nu este legiferată au rate de criminalitate mai mici decât statele în care pedeapsa cu moartea este legiferată”, explică avocatul Ovidiu Budușan.

Același este și punctul de vedere al Amnesty International. „Există argumentul . Toate cercetările arată că nu există un astfel de efect. Multe crime au loc în stări în care nici nu te gândești la consecințe și, dacă există un calcul, acela este dacă vei fi sau nu prins, nu care vor fi consecințele”, a explicat pentru gândul Jan Wetzel, consilier pe probleme de pedeapsa cu moartea la Secretariatul General al Amnesty International.

Dimpotrivă, consideră Budușan, „s-a argumentat că efectul pedepsei cu moartea poate fi contrar scopului preventiv urmărit, prin aceea că poate conduce la o exacerbare a comportamentului infracțional violent, întrucât pedeapsa se poate aplica oricum o singură dată, indiferent de numărul faptelor comise care ar putea să o atragă”.

Criticile care sunt aduse cel mai des pedepsei capitale sunt ireversibilitatea ei și lipsa unei certitudini că acuzatul are parte de un proces corect, nediscriminatoriu. „Noi credem că sentința capitală e greșită în sine, nu contează cum te joci cu aceasta”, afirmă Jan Wetzel. „Posibilitatea să omori un om nevinovat nu dispare niciodată, iar probelemele sistemului pedepsei cu moartea nu vor putea fi rezolvate niciodată”, mai spune acesta pentru gândul.

„Un studiu efectuat în anul 2000 într-un sistem juridic considerat peformant cum este cel american, luând în considerare o perioadă de 23 de ani, a indicat o rată de eroare în cazuri capitale de 68%, așadar, în 7 din 10 cazuri”, a explicat Ovidiu Budușan, care a subliniat imposibilitatea ca aceste erori judiciare să fie rezolvate.

De cealaltă parte, antiaboliționiștii susțin că numai prin punerea în practică a pedepsei cu moartea se poate cauza infractorului unui rău egal precum cel produs. În alte cazuri, se invocă religia și identitatea culturală pentru a aplica pedeapsa cu moartea, însă aici statele nu fac decât să interpreteze scrierile sfinte în felul lor. În Iran, de exemplu, legea islamică a permis, până luna trecută, folosirea sentinței capitale și în cazul minorilor.

În Europa, în fostul bloc comunist, ultima țară care a renunțat lapedeapsa cu moartea a fost Polonia, în 1999, iar Malta este cel din urmă stat european care a abolit sentința capitală, în anul 2000, aceasta fiind una dintre condițiile pentru a putea adera la Uniunea Europeană. Ultima execuție care a avut loc în Europa a fost efectuată în martie 2010, în Belarus. De atunci, nimeni nu a mai primit pedeapsa cu moartea.

Situația în SUA

Cu roșu, statele americane care mențin pedeapsa cu moartea în legislația lor

Pedeapsa capitală se folosește în 34 din cele 50 de state americane. De altfel, cea mai recentă execuție a avut loc săptămâna trecută, în Texas. Ultimul stat american care a abolit sentința capitală a fost Illinois, în martie 2011, și se crede că următorul va fi California, unde există deja o petiție în acest sens și o puternică susținere din partea populației.

În fapt, un sondaj Gallup din 2010 a arătat că doar 61% dintre americani mai susțin această pedeapsă, cel mai scăzut procent din 1972 (în 1994, de exemplu, 80% dintre americani erau pro-pedeapsa cu moartea). „Trendul în Statele Unite și la nivel mondial este unul aboliționist, pentru că tot mai multe state înțeleg că este imposibil să aplici pedeapsa cu moartea nediscriminatoriu”, a mai declarat pentru gândul Jan Wetzel.

Studiul de caz american oferă un alt argument contra pedepsei cu moartea, cel financiar. „Este foarte costistor un astfel de proces în SUA, pentru că un caz durează în medie 13 ani (până la epuizarea tuturor căilor de apel, n.red.), iar asta costă. Securitatea, fiind maximă în cazul condamnaților la moarte, este și ea foarte scumpă”, potrivit consilierului Amnesty International, care a declarat că studiile pe care le-a citit el au indicat toate că este de 2-3 ori mai costisitor pentru statul american să condamne un deținut la moarte decât la închisoare pe viață.

Totodată, pentru că procesul de atacare în instanță a unei condamnări la moarte este atât de lung, condamnații ajung de multe ori la capătul puterii și își pierd voința de a mai lupta pentru viața lor, chiar dacă susțin că au fost pedepsiți pe nedrept. „Există ceea noi numim , adică oamenii care ajung să ceară să fie executați, pentru a scăpa de toată bătaia de cap”, a declarat reprezentantul Amnesty International.

Pedeapsa capitală, în cifre

58: numărul statelor care mențin în legislație pedeapsa capitală

23: țările care au efectuat execuții în 2010

67: numărul condamărilor la moarte din 2010

527: deținuții executați în 22 din cele 23 de state. Numărul execuțiilor în China este ținut secret, însă se crede că este de ordinul miilor

17.833: acesta era numărul persoanelor care așteptau, la sfârșitul anului 2010, să fie executate

34: numărul statelor americane care aplică sentința capitală

68%: rata de eroare în SUA, pe o durată de 23 de ani

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...