Valentin Vidu
23.04.2012
Internațional

Peste 500 de cerșetori au fost ARESTAȚI în Dublin de la adoptarea legii privind „CERȘETORIA AGRESIVĂ”

Peste 500 de cerșetori au fost ARESTAȚI în Dublin de la adoptarea legii privind „CERȘETORIA AGRESIVĂ”
Aproximativ 540 de cerșetori au fost arestați în Dublin, din februarie, de când a intrat în vigoare o nouă lege împotriva "cerșetoriei agresive", iar 110 cazuri au fost examinate în justiție, a anunțat o sursă din cadrul poliției, relatează The Irish Times în ediția electronică de luni.

Aproximativ 540 de cerșetori au fost arestați în Dublin, din februarie, de când a intrat în vigoare o nouă lege împotriva „cerșetoriei agresive”, iar 110 cazuri au fost examinate în justiție, a anunțat o sursă din cadrul poliției, relatează The Irish Times în ediția electronică de luni.

În baza acestei legi care a acoperit un „vid legislativ” după ce problema a devenit „endemică” în centrul capitalei irlandeze, potrivit unui raport al poliției adresat consilierilor municipali, aproape două treimi dintre cerșetorii arestați sunt „cetățeni străini”, în principal romi. Cerșetoria face parte din cultura lor, o consideră o „modalitate legitimă de câștigare a existenței”, a declarat inspectorul de poliție Patrick McMenamin.

„Pentru noi, o încercare de a schimba această cultură, aici, ar fi echivalent cu a încerca să-i determini pe locuitorii Dublinului să nu mai bea (bere) Guinness. Este cultura lor, iar ei nu cred că ar fi ceva în neregulă”, a declarat McMenamin. O lege din 1847 care pedepsea cerșetoria, Vagrancy Act, a fost declarată neconstituțională în decembrie 2007 de către Înalta Curte, polițiștii rămânând astfel neputincioși în fața acestui fenomen. „Este corect să recunoaștem că, în ultimii trei ani, cerșitul s-a extins în Dublin”, a spus oficialul.

El a subliniat că noua lege nu incriminează penal cerșitul, ci a făcut ilegal cerșitul agresiv sau însoțit de intimidări. Noua lege, Criminal Justice Public Order Act 2011, a făcut ilegală și „cerșetoria organizată” și exploatarea cerșetorilor.

În cadrul unei investigații asupra cerșetoriei organizate, efectuată de la intrarea în vigoare a noii legislații, au fost efectuate șase arestări. Toate persoanele arestate în cadrul acestei operațiuni sunt romi și fac parte din aceeași familie, a precizat inspectorul, care a adăugat că în cadrul investigației a fost confiscată suma totală de 7.000 de euro. O parte importantă din această sumă a fost confiscată în timpul unor percheziții asupra unui autobuz care efectuează în fiecare sâmbătă o cursă din Dublin spre România.

În timpul unei percheziții, în iulie, autobuzul a fost oprit în Portul Dublin, iar un „cerșetor desculț” cunoscut poliției, care operează pe Grafton Street, în Dublin, avea asupra sa 1.800 de euro în bancnote de 50 de euro. Inspectorul a declarat că acesta „manipulează omenii care îi dau bani” sau îi cumpără încălțăminte. „Cred că în acest moment are mai mulți adidași decât (magazinul) Foot Locker”, a spus inspectorul McMenamin.

×
Inchide