Planificare familială în stil chinezesc. Zeci de copii, confiscați în China de la părinți de către autorități

Redactor:
Vlad Mironescu
Planificare familială în stil chinezesc. Zeci de copii, confiscați în China de la părinți de către autorități
Zeci de copii chinezi care locuiau într-o provincie săracă din sudul țării au fost luați cu forța din mâinile părinților de către autoritățile guvernamentale, în cadrul programului de "planificare familială"

Din 1999 încoace, zeci de copii chinezi care locuiau într-oprovincie săracă din sudul țării au fost luați cu forța din mâinilepărinților de către autoritățile guvernamentale, în cadrulprogramului de „planificare familială”, scrie The New YorkTimes.

Un tânăr din districtul Longhui, din zona Hunan, a relatatjurnaliștilor cum stătea într-o stație de autobuz cu fiica sanou-născută în brațe, în urmă cu șase ani, când șase bărbați aucoborât dintr-o mașină oficială și i-au cerut certificatul decăsătorie.

Bărbatul nu avea așa ceva, pentru că nici el și nici mama feteinu împliniseră vârsta legală pentru căsătorie. Oficialii i-au cerutaproape 750 de dolari, drept amendă, pentru a putea să-și păstrezecopilul. Tânărul nu avea o asemenea sumă, astfel că autoritățilei-au luat fetița și nu a mai văzut-o de atunci.

Fiica bărbatului se numără printre cel puțin 16 copii”confiscați” de autoritățile de planificare familială între 1999 și2006 în zona rurală Hunan.

Răpirile de copii sunt o problemă constantă în China, undefamiliile preferă nou-născuții băieți. Pe lângă acest fenomen,autoritățile statului încearcă să controleze cât mai strict numărulnașterilor, astfel că a luat ființă o importantă și productivăpiață neagră de copii.

Numai săptămâna trecută, polițiștii au anunțat că au salvat 89de copii din mâinile traficanților de persoane.

În cazul locuitorilor din Longhui, însă, problema o reprezintăchiar oficialii guvernamentali, care tratează micuții ca o sursă devenit, impunând sancțiuni de 1.000 de dolari sau mai mult, pentruca părinții să-și poată păstra copiii. Odată luați de acasă,bebelușii sunt deseori introduși în procesul adopțiilor dinstrăinătate – o altă mare sursă de venit pentru China.

Practica de a lua copiii de la familiile lor s-a încheiat în2006 în Longhui, după ce un copil de opt luni a căzut de la etajuldoi al unei clădiri, în timp ce oficialii guvernamentali încercausă-l smulgă din brațele mamei.

În ciuda unor articole de presă apărute mai ales în afarateritoriului principal al Chinei, mass-media controlată de stat aignorat astfel de subiecte până în luna mai, când îndrăzneațarevistă chineză Caixin a publicat un reportaj despre aceste răpiri,ducând la lansarea unei anchete oficiale.

Șeful anchetei, Zeng Dingbao, a promis o anchetă temeinică înaceastă cauză, însă în luna iunie a dat un interviu în care a spuscă „situația nu e chiar așa cum a fost prezentată în media, cuminori care sunt vânduți și cumpărați”. De asemenea, părințiiafectați de răpirile din anii trecuți spun că ancheta autoritățiloreste menită să închidă gura persoanelor care au ceva de spus. Dealtfel, doi dintre cei mai vocali părinți ai căror copii au fostrăpiți au fost reținuți brusc în Shaoyang, acuzați că au solicitatservicii de prostituție. Eliberați luna trecută, cei doi au spus căli s-a întins o capcană.

De atunci și chiar și înainte de acel eveniment, bărbații auspus că sunt urmăriți de oficiali guvernamentali și că au fostavertizați să nu mai vorbească despre răpirea copiilor lor. „Suntca o organizație criminală”, a spus unul dintre tați.

Legislația chineză, deși se numără printre cele mai stricte dinlume, interzice confiscarea copiilor de la părinți, chiar dacăaceștia au depășit norma de nașteri. Abuzurile în acest sens auscăzut în număr și amploare în ultimii ani, însă puterile sporiteacordate autorităților locale chineze încă lasă loc exceselor șiexploatării legii.

Pe de altă parte, scandalul din China a ridicat semne deîntrebare și în legătură cu adopțiile copiilor chinezi de cătrefamilii americane, în special, dar și de către alți străini. Celpuțin o agenție americană de adopții a luat copii dintr-unorfelinat din zona Shaoyang.

Lilian Zhang, directorul agenției „Adopții cu Dragoste dinChina”, din Boston, a spus luna trecută că în 2006 a găsit părințiadoptivi pentru șase copii din Shaoyang, toate fete. Autoritățilechineze au garantat pentru eligibilitatea fiecărui copil, însăagenția a pornit o investigație independentă, pentru a stabili clarde unde proveneau fetițele.

Sesizările privind oficiali de planificare familială care furaucopii, băteau părinți și sterilizau mamele cu forța, distrugândfamilii întregi, au lansat un tăcut val de teroare în numeroasepărți ale districtului Longhui în prima jumătate a deceniuluitrecut.

În cazul unuia din bărbații reținuți pentru că ar fi mers laprostituate, oficialii i-au cerut 1.000 de dolari pe loc pentrua-și păstra nepoata. Pentru că nu avea acești bani, oficialii l-auobligat să semneze o declarație falsă, în care spunea că nu estebunicul ei biologic și că renunță la copil. Părinții fetiței auaflat apoi vestea prin telefon, fiind plecați temporar din oraș șilăsând copilul în grija bunicilor. La întoarcerea acasă, tatălfetiței i-a implorat pe oficiali să-i permită să plătească amenda,făcând între timp rost de bani. Aceștia i-au spus că este preatârziu, iar când bărbatul a protestat, peste zece agenți l-au bătutcrunt. Ulterior, oficialii i-au oferit un „compromis”: deși nu-șiva mai vedea fiica niciodată, i-au permis să conceapă încă doicopii.

„Nici nu pot să-mi descriu ura pentru acei oficiali deplanificare familială. Îi urăsc de moarte. Mă întreb dacă și eisunt părinți. De ce nu ne tratează ca pe ființe umane”, a spustatăl fetei, Yang. Întrebat dacă încă își mai caută fata, el arăspuns: „Normal! Nu este vorba de o găină. Nu este vorba de uncâine. Este copilul meu”.

Burtea Ioana, [email protected]

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×