Polonia cere UE să trateze cu seriozitate veto-ul său referitor la bugetul european

Publicat: 27 11. 2020, 15:25
Polonia cere UE să trateze cu seriozitate veto-ul său referitor la bugetul european. Sursa foto: Profimedia

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat vineri că își dorește ca Uniunea Europeană să trateze cu seriozitate veto-ul exprimat de țara sa, dar și de Ungaria, cu privire la bugetul multianual al Blocului comunitar și la fondul de redresare economică.

Acesta susține că cea mai bună cale pentru rezolvarea acestei probleme este ajungerea la un compromis între părțile implicate, după cum informează site-ul agenției Agerpres.

Declarația oficialului vine în contextul în care Varșovia și Budapesta și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca negocierile privind bugetul Uniunii Europene, dar și cele privind planul de redresare economică, prin care ar urma să fie alocate 750 de miliarde de euro pentru statele membre afectate din punct de vedere economic de pandemie.

„Avem dubii concrete legate de o reglementare specifică, situaţia este extraordinară şi noi cerem ca veto-ul nostru să fie tratat în mod serios. Aşteptăm un răspuns la asta şi căutarea în continuare a unui compromis”, a spus ministrul polonez.

Acesta a adăugat că dubiile Varşoviei şi Budapestei nu sunt înlăturate de propunerea şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Polonia şi Ungaria să solicite opinia Curţii de Justiţie a UE cu privire la legătura dintre accesul la fondurile europene şi respectarea statului de drept.

Ungaria și Polonia au blocat proiectul de buget

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.

Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Și premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a transmis o scrisoare către instituțiile Uniunii Europene prin care a informat că țara sa va bloca adoptarea bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 în cazul în care accesul la fondurile europene va fi condiționat de respectarea statului de drept de către guvernele statelor membre.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul UE.

Prin condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, decisă în urma unor lungi negocieri între Parlamentul European și președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, atât Budapesta cât și Varșovia riscă să piardă miliarde de euro fonduri europene.