Acord între Parlamentul și Consiliul European pe pachetul financiar de redresare economică de 1.800 miliarde euro!

Acord între Parlamentul și Consiliul European pe pachetul financiar de redresare economică de 1.800 miliarde euro!
Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 10/11/2020, 17:34
Actualizat: 10/11/2020, 17:36

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns marți, 10 noiembrie, la o înțelegere privind pachetul financiar de redresare economică de 1.800 miliarde euro (1,8 trilioane), a anunțat pe Twitter Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul UE.

România poate atrage din acest pachet financiar suma maximă de aproape 80 de miliarde de euro.

Pachetul financiar de redresare economică conține bugetul multianual al UE (2021-2027, cu o perioadă de grație de maximum trei ani) și fondul de relansare economică numit NextGeneration EU (sume care pot fi cheltuite pe timp de patru ani).

Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a confirmat pe Twitter acordul între cele două instituții.

Acesta conține noi prevederi față de cele stabilite în luna iulie în Consiliul European de către șefii de stat și de guvern. Astfel, potrivit unui comunciat Renew Europe, a fost adoptat un calendar pentru pentru introducerea de noi resurse proprii, inclusiv o taxă pentru deșeurile din materiale plastice care va intra în vigoare din 2021, o taxă digitală, un mecanism de ajustare a frontierelor de carbon, veniturile de pe piața internă a carbonului până în 2023 și o taxă pe tranzacțiile financiare (FTT) care urmează să fie introdusă până cel târziu în 2026.

Bugete majorate seminificativ pentru programe UE importante

Totodată, bugetul destinat unor programe UE importante va fi majorat semnificativ prin crearea de noi mecanisme, până la valoarea de 16 miliarde de euro. Bugetul pentru diverse programe importante:

– programul de Sănătate UE – triplat
– programele de cercetare și inovare – 3% din PIB,
– programul „Drepturi și valori” – dublat,
– InvestEU, ERASMUS și Frontex – consolidate.

Acordul pe pachetul financiar realizat de negociatorii PE și CE trebuie votat de plenul Parlamentului European, de Consiliul UE și de parlamentele naționale pentru a intra în vigoare.

De asemenea, fiecare stat membru trebuie să prezinte un plan detaliat pentru a beneficia de fonduri. Acesta trebuie să respecte marile politici europene, printre care se numără protecția mediului (GreenDeal) și digitalizarea accelerată.

Președintele Klaus Iohannis anunțase în vară că cei 80 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi destinați relansării economiei românești. Din această sumă, 34 de miliarde de euro sunt destinați măsurilor de relansare economică post-pandemie.

Potrivit președintelui, suma de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare.

Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027: „Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național. La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban. Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni. „Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie. Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibilă în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei. Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm și ce am făcut practic astăzi, într-o discuție foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte”, a declarat președintele la vremea respectivă.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
PUHOI de LUME la Târgul de CRĂCIUN din Constanța!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Pfizer dă o super lovitură! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel! Se întâmplă...
Clipe de coșmar în România. A încercat să se sinucidă în direct. Poliția a intervenit...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...