Ungaria amenință că va bloca bugetul Uniunii Europene din cauza mecanismului privind respectarea statului de drept

Ungaria amenință că va bloca bugetul Uniunii Europene din cauza mecanismului privind respectarea statului de drept
Ungaria amenință că va bloca bugetul Uniunii Europene din cauza mecanismului privind respectarea statului de drept. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/11/2020, 21:17

Ungaria le-a transmis celorlalte state membre ale Uniunii Europene că intenționează să blocheze aprobarea bugetului multianual al Blocului comunitar, dar și Fondul de relansare economică, din cauza deciziei autorităților europene de a condiționa accesul la fonduri de respectarea principiilor statului de drept.

Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu Parlamentul European în ceea ce privește bugetul UE pentru perioada 2021-2o27, însă pentru a intra în vigoare, proiectul de buget, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, dar și Fondul de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro, trebuie aprobate formal atât de Parlamentul European, cât și de Consiliul uE.

Votul în Consiliul UE trebuie luat prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei, informează agenția de presă MEDIAFAX.

Potrivit unor surse europene citate de agenția de presă DPA, reprezentantul permanent al Ungariei în Consiliul UE a dat de înțeles că ar putea să nu voteze bugetul european din cauza introducerii mecanismului privind condiţionarea accesului la fonduri europene de respectarea normelor statului de drept.

Inițiativa a fost confirmată și de căte Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Potrivit acestuia, condiționarea accesului la fondurile europene de respectarea regulilor privind statul de drept este inacceptabilă, iar dacă acesta va fi menținut, Ungaria va bloca bugetul Uniunii Europene.

Viktor Orban anunțase deja că va respinge proiectul de buget

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat săptămâna trecută că țara sa va bloca adoptarea proiectului de buget în cazul în care va fi introdusă clauza referitoare la respectarea normelor statului de drept.

„Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a spus Orban.

Acesta a adăugat că mecanismul conține „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European.

Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

La rândul său, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că nici țara sa nu intenționează să accepte propunerea UE privind statul de drept.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri