Poșta din Finlanda vrea să deschidă corespondența oamenilor pentru a salva mediul

Poșta din Finlanda vrea să deschidă corespondența oamenilor pentru a salva mediul
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 05:16

Intruziunea în corespondența cetățenilor – un abuz împotrivacăruia constituțiile celor mai multe state cu regimuri democraticeoferă garanții ferme – poate deveni o „virtute”, dacă se face înnumele combaterii încălzirii globale și a protejării mediului,consideră mai-marii din serviciile poștale ale Finlandei.

O compania de stat (Itella), care gestionează trimiterilepoștale din nordul țării (mai puțin populat), a solicitat dreptulsă facă legal astfel de „interceptări”, transmite Agenția FrancePresse (AFP). Deschiderea plicurilor nu va excepta nici scrisorilede dragoste, facturile, extrasele de cont, documentele fiscale saualte mesaje confidențiale, dar se va aplica doar celor care opteazăexpres la acest serviciu gratuit de „interceptare”.

Asemenea „cetățeni model” – care au înțeles să renunțe lasecretul corespondenței de dragul salvării mediului – vor fiscutiți de efortul de a citit tot ceea ce sosește pe numele lor,munca find preluată de oficiile poștale. Itella va deschide oriceplic și va scana conținutul în locul lor, apoi va trimite undocument electronic destinatarului.

Acesta va primi fie un mesaj multimedia pe telefonul mobil(MMS), fie un fișier în căsuța de poștă electronică (e-mail).Compania promite că va livra, eventual, și corespondența pe hârtieși că nu va păstra copii ale versiunilor electronice.

Sistrmul va fi securizat suplimentar, încât va semăna maidegrabă cu serviciile de internet banking, decât cu cele de e-mail,promite Tommi Tikka, directorul Itella. Dacă aleg să se încreadă îngaranția oferită de Itella, voluntarilor le mai rămâne doar risculca anumite documente să le „dispară”, dacă le șterg dingreșeală.

Mai puțini poștași, mai puține emisii de dioxid decarbon

Renunțarea la luxul de a primi corespondența în format clasic arputea genera economii consistente, crede Tommi Tikka. Deschidereacorespondenței în oficiile poștale va scădea numărul de poștași șide mașini cu care ei să se deplaseze.

Automat, se va reduce și cantitatea de combustibil folosită,așadar și „amprenta carbonică” a serviciilor poștale, mai puțineemisii de dioxid de carbon vor ajunge în atmosferă, deși nu se vareduce numărul de copaci tăiați, căci Itella va scana trimiteripoștale deja transpuse pe hârtie. Acestea din urmă vor ajunge pânăla urmă la destinatar, dar mai rar.

Obiectivul Itella este ca, în zonele puțin populate aleFinlandei – țară cu 5,4 milioane locuitori pe o suprafață de338.400 km pătrați – poșta nu va mai sosi zilnic, ci numai de 2-3ori pe săptămână. Și nu la fiecare destinatar, ci la „magazinulsatului” sau alt punct de unde oamenii să vină să-și preia singuricorespondența pe hârtie.

Un „sistem automat” care ar stârni invidia KGB oriStasi

„Angajații noștri nu citesc corespondența”, ci va fi vorba de”un sitem automat”, a dat asigurări Tommi Tikka, confruntat cu oavalanșă de critici că Itella dorește un serviciu de interceptăricare ar strâni invidia serviciului secret sovietic (KGB) ori acelui est-german (Stasi).

Doar că agenții respectivelor organizații aveau nevoie deeforturi minuțioase pentru a păstra aparența că scrisorileoamenilor nu au fost violate, pe când Itella nu va avea dificultățiprea mari în a găsi „cetățeni model”, dispuși să contribuie lasalvarea planetei.

În prezent, 126 de familii și 20 de mici firme din Antilla (ozonă cu mică densitate a populației din orașul sudic Porvoo) s-auoferit voluntari pentru experimentul inițiat de Itella, începând cu12 aprilie și până la sfârșitul anului. „Este o încercare, unexperiment pe viu”, a declarat Tikka, foarte curios să afle dacăoamenii vor opta și pentru scanarea corespondenței personale saudoar a facturilor și a actelor oficiale.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Filmați când nu se așteptau: milionarii Cosmin Olăroiu și Gino Iorgulescu, întâlnire secretă cu...
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ajutor FINANCIAR pentru aceşti români! Premierul tocmai a făcut anunţul
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Miroase a canalizare la tine în baie? Ce s-a întâmplat, de fapt, cu instalația ta...
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...