Presa internațională: Bătălia dintre Traian Băsescu și Victor Ponta ascunde probleme mai profunde ale României

Publicat: 04 07. 2012, 12:03
Actualizat: 04 07. 2012, 16:01

Bătălia dintre președintele român Traian Băsescu și premierul Victor Ponta în legătură cu cine ar trebui să reprezinte țara la Bruxelles nu face decât să ascundă probleme mai profunde, scrie Barbara Frye, de la Transitions Online din Praga, relatează site-ul EurActiv.com.

Într-un comentariu intitulat „Cine este adevăratul Victor în România?”, Barbara Frye prezintă opiniile directorului Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, cu privire la sfidarea de către noul premier român Victor Ponta a deciziei Curții Constituționale referitor la persoana care ar trebui să reprezinte țara la Bruxelles, concentrându-se pe o asemănare cu omologul său ungar Viktor Orban.

Politicienii români sunt experți în a se da în spectacol, dar multe persoane care au privit circul de la București de-a lungul anilor sunt grav îngrijorate în ultimele zile, scrie Frye, amintind, printre alte acțiuni ale premierului român, cea de transferare a Institutului Cultural Român din subordinea președintelui în cea a Parlamentului.

Într-un e-mail trimis lui Frye, Cristian Ghinea, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, afirmă, în legătură cu reprezentarea țării la Bruxelles, că România are „o Constituție așa de proastă încât fiecare dintre ei (președintele și premierul, n.red.) are propriile argumente în textul constituțional”. „Dar odată ce Curtea (Constituțională) a luat o decizie, mă așteptam ca aceasta să fie respectată”, a adăugat el.

Ghinea recunoaște că aceasta este o instituție politică, dar așa a fost de la înființarea sa, în 1991, iar fiecare partid a trebuit să accepte judecătorii numiți de predecesorii săi la putere. „Dar acesta este jocul, iar Curtea este referința ultimă pentru conflictele constituționale. De aceea consider declarația lui Ponta și decizia sa de a merge la Bruxelles un precedent pericoulos”, afirmă el.

„Acest tip de populism – eu reprezint națiunea, indiferent ce spun instituțiile legale – este deosebit de îngrijorător într-o țară cu puțină tradiție în echilibrul de putere”, adaugă Ghinea.

Deutsche Welle a calificat recent demersurile lui Ponta drept o „orbanizare a României”, o referire la acapararea puterii de către premierul ungar Viktor Orban și partidul său Fidesz, care a subminat presa și justiția. Ponta nu a mers atât de departe, dar nu mai are mult până acolo, adaugă Frye.

La rândul său, Ghinea este îngrijorat în legătură cu instituțiile fundamentale pentru viitorul țării. „Partidele din noua majoritate sunt ostile în mod deschis acestor instituții (DNA sau ANI) și mă tem de intervenții brutale împotriva lor. Mă aștept ca UE să intervină. Știu de la persoane din ambasadele de aici și de la Comisie că DNA și ANI vor constitui o linie roșie pentru ei, dar le cer să trimită unele semnale mai devreme: mai târziu s-ar putea să fie prea târziu”, conchide el.