Vlad Mironescu
23.04.2012
Internațional

Președintele rus, Dmitri Medvedev ATACĂ scutul antirachetă AMERICAN

Președintele rus, Dmitri Medvedev ATACĂ scutul antirachetă AMERICAN
Președintele Dmitri Medvedev a avertizat miercuri că Rusia ar putea renunța la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu Statele Unite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, în lipsa unui acord între cele două țări cu privire la scutul american antirachetă, relatează AFP.

UPDATE:Președintele rus, Dmitri Medvedev ATACĂ scutul antirachetăAMERICAN

Președintele Dmitri Medvedev a avertizat miercuri că Rusia ar putearenunța la noul tratat de dezarmare nucleară semnat cu StateleUnite, cu riscul revenirii la Războiul Rece, în lipsa unui acordîntre cele două țări cu privire la scutul american antirachetă,relatează AFP.
Dacă Statele Unite continuă să își dezvolte proiectul de scutantirachetă în Europa de Est, în pofida protestelor Rusiei, Moscova”va trebui să ia măsuri de retorsiune, lucru pe care preferă să îlevite”, a declarat Medvedev, într-o conferință de presă laSkolkovo, la periferia Moscovei.

„Ar putea fi vorba, în acest caz, de posibilitatea de a dezvoltapotențialul ofensiv al capacităților noastre nucleare. Va fi unscenariu foarte prost, care ne va face să revenim în epocaRăzboiului Rece”, a avertizat el.
Dmitri Medvedev a agitat, de asemnea, amenințarea unei abandonări atratatului ruso-american de dezarmare nucleară START, intrat învigoare anul acesta, în ipoteza în care sistemul de apărareantirachetă în Europa va fi desfășurat fără consultareaRusiei.

Președintele rus a făcut aceste declarații în prima sa mareconferință de presă, transmisă de televiziunile rusești șiorganizată la Centrul de inovare Skolkovo, de la periferiaMoscovei.

Peste 800 de jurnaliști acreditați din Rusia și din alte țărivor fi prezenți la o conferință de presă „majoră” a președinteluirus, Dmitri Medvedev, care are loc miercuri după-amiaza, a anunțatserviciul de presă al Kremlinului, citat de Itar-Tass în paginaelectronică.

„La conferința de presă vor fi (prezenți) 815 jurnaliștiacreditați, aproximativ 500 dintre ei din Rusia, inclusiv 208 dinpresa regională”, a anunțat Kremlinul. „Aproximativ 300 dereporteri reprezintă mass-media străină”, a precizat acesta. Pentrucei care nu vorbesc rusă, vor fi disponibile, simultan, traduceriîn engleză, germană, franceză și japoneză. Între jurnaliștiiacreditați se află aproximativ 300 de reprezentanți ai unor posturide televiziune, 240 de jurnaliști din presa scrisă, 45 dejurnaliști radio și 45 de fotoreporteri.

În plus, șase dispozitive de transmisie prin satelit și peste 200de ingineri vor asigura suportul tehnic pentru televiziune.Conferința de presă va fi transmisă în direct de First Channel,Russia-1, Russia-24, Russia Today și Eurovision, dar și deposturile de radio Maiak, Vesti FM și Komsomolskaia Pravda.Reportaje video pot fi, de asemenea, urmărite pe Internet.

Conferința de presă urmează să înceapă la ora locală 13.00 (12.00)ora România și va fi susținută la Școala de Management Skolkovo dinMoscova. „Campusul școlii este o soluție arhitectonică unică,realizat în spiritul picturilor lui Kazimir Malevici”, a declarat osursă din cadrul Școlii. „Conferința de presă va avea loc înașa-numitul «disc», o clădire de patru etaje, unde se află toateclasele și Holul Congresului”, a declarat o sursă din cadrulconducerii.

Medvedev va susține conferința în Holul Congresului, cu ocapacitate de 660 de locuri, iar ultimii sosiți vor fi condușiîntr-o încăpere alăturată. Președintele rus este cel care va dacuvântul jurnaliștilor, a precizat secretarul de presă alpreședinției, Natalia Timakova. Dmitri „Medvedev va analiza toateîntrebările, le va alege pe cele mai interesante”, a spus ea,adăugând că șeful statului va răspunde și la întrebări”live”.

„Președintele însuși va conduce conferința de presă”, a maiprecizat Timakova. Alegerea Skolkovo, cu o suprafață totală de80.000 de metri pătrați, construită între 2006 și 2010, în valoaretotală de 250 de milioane de dolari, nu a fost întâmplătoare,tocmai din cauza numărului mare de jurnaliști interesați,precizează agenția.

Valentin Vidu, [email protected],Iuliana Enache, [email protected]

Inchide