Regulile UE privind disciplina bugetară rămân suspendate și în 2022

Publicat: 02 06. 2021, 17:38
Sursa foto: Shutterstock

Regulile de disciplină bugetară impuse de către UE statelor membre și care au fost suspendate în martie 2020 vor rămâne suspendate și în 2022, pentru ca Blocul comunitar să poată depăși criza economică provocată de pandemie.

Anunțul a fost făcut miercuri de către Comisia Europeană, după cum informează Agerpres, care citează AFP.

Comisia se așteaptă ca toate statele membre să revină la nivelul pre-criză până la finalul anului viitor.

În această situaţie, „clauza derogatorie”, care permite depăşirea temporară a limitelor privind datoria şi deficitul prevăzute în Pactul de stabilitate, va înceta la finele lui 2023, a explicat miercuri Comisia Europeană.

„Vom utiliza toate instrumentele pentru a ne pune economiile pe roate. Vom prelungi clauza de salvgardare în 2022, urmând a o dezactiva în 2023. Anul acesta şi anul viitor, încurajăm statele membre să menţină politici bugetare favorabile creşterii, să păstreze investiţiile publice şi să profite de finanţările din planul european de relansare”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Datorii comune pentru statele UE

Luna aceasta, Uniunea Europeană va lansa un proces, considerat istoric, privind emiterea unor datorii comune pentru finanțarea subvențiilor și împrumuturilor de 672 de miliarde de euro puse la dispoziția statelor membre pentru finanțarea tranziției verzi și digitale, în cadrul planului de relansare.

În paralel, la începutul lunii mai, Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit previziunile de creştere pentru acest an şi cel viitor, graţie punerii în aplicare a planului de relansare şi progreselor înregistrate de campaniile de vaccinare în Europa. Pentru zona euro, Bruxelles-ul mizează pe o creştere economică de 4,3% în 2021 şi un avans de 4,4% în 2022.

Decizia Comisiei vine în contextul în care criza economică provocată de pandemia de COVID-19 a obligat guvernele naționale să majoreze în mod semnificativ cheltuielile publice, cu scopul de a susține companiile și locurile de muncă din țările lor.

O consecinţă a acestor politici bugetare stimulative este creşterea raportului datorie publică-PIB peste pragul de 100% în cazul zonei euro.

Rata anuală a inflației în zona euro a ajuns la 2% în luna mai, valoare care depășește estimările economiștilor și ținta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE).

Această creștere ar putea produce dificultăți la nivelul statelor care folosesc moneda unică europeană.

Estimările preliminare publicate marți de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a ajuns în mai la 2%, față de nivelul de 1,6% în aprilie.