Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. Rasmussen: Ucraina poate să formeze ce alianțe vrea, dar să o facă democratic. VIDEO

Publicat: 03 12. 2013, 19:35
Actualizat: 29 07. 2014, 21:28

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat, marți, dispersarea violentă a manifestanților din Ucraina, arătând că respectă deciziile privind alianțele pe care acest partener NATO vrea să le facă, însă se așteaptă că aceste decizii să fie luate într-o manieră democratică.

„Condamn cu tărie folosirea excesivă a forței pe care am văzut-o în Ucraina. Mă aștept ca toți partenerii NATO, inclusiv Ucraina, să respecte principii democratice fundamentale, inclusiv cel al libertății de expresie”, le-a spus Rasmussen jurnaliștilor, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din țările Alianței Nord-Atlantice.

Cu puțin timp înainte de comentariile lui Rasmussen, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a prezentat scuzele guvernului pentru reprimarea violentă a protestatarilor care au ieșit în stradă în ultimele zile ca reacție la eșecul Summitului de la Vilnius, care se traduce în blocarea integrării europene a țării lor.

„Respectăm pe deplin deciziile Ucrainei privind alianțele din care vrea să să facă parte, dar mă aștept ca astfel de decizii să fie luate într-o manieră cu adevărat democratică”, a mai comentat liderul NATO, făcând referire la decizia președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna, săptămâna trecută, la Vilnius, în cadrul summitului Parteneriatului Estic, acordurile de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană.

Ucraina este marele absent al reuniunii de la Bruxelles, care include miercuri și un Forum NATO-Rusia, precum și o Comisie NATO-Georgia. Comisia NATO-Ucraina (NUC) nu se poate reuni, din motive evidente, a explicat Rasmussen pentru Interfax, făcând trimitere la evenimentele recente din țară. Ucraina va fi, însă, un subiect de discuție pentru miniștrii de externe, chiar dacă nu figurează pe agenda oficială, au explicat luni oficiali NATO, într-o întâlnire cu jurnaliștii.

Deși nu a venit la Bruxelles, Ianukovici a plecat marți într-o vizită oficială de trei zile în China, după care are programată și o deplasare la Moscova.

Înainte de a spune „nu” integrării europene (explicațiile lui, AICI), președintele Ianukovici a decis că, la cinci ani de la anunțarea candidaturii, țara pe care o conduce nu mai este interesată de aderarea la NATO și a ales, în formularea Secretarului General, Anders Fogh Rasmussen, o politică „non-bloc”. Kievul a păstrat însă parteneriatul cu Alianța Nord-Atlantică și participă la reuniunile Comisiei NATO-Ucraina (NUC).

România este reprezentată la reuniunea NATO de la Bruxelles de ministrul de Externe, Titus Corlățean.

(Corespondență de la Bruxelles de Alina Matiș)