• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

REVOLUȚIE ÎN EGIPT. Al Jazeera: două milioane de oameni s-au adunat în piața Tahrir din Cairo. DIN NOU, ARMATA BLOCHEAZĂ INTRĂRILE ÎN ORAȘ

Potrivit televiziunii Al Jazeera, în zona pieței Tahrir din Cairo s-ar afla aproximativ 2 milioane de oameni.

UPDATE7: Opoziția egipteană condiționeazăinițierea negocierilor de retragerea lui Hosni Mubarak

Un comitet reprezentând forțele opoziției egiptene, inclusivmișcarea care îl susține pe Mohamed ElBaradei, a anunțat că nu vainiția negocieri înainte de demisia președintelui Hosni Mubarak,informează AFP.

„Comitetul nu va iniția negocieri înainte de retragereapreședintelui”, precizează comunicatul semnat inclusiv de MohamedElBaradei și de fostul candidat la președinție Ayman Nour.

Adjunctul ghidului suprem al Fraților Musulmani, Rachadal-Bayyoumi, a afirmat că acest Comitet solicită plecareapreședintelui Mubarak și formarea unui guvern de uniune naționalăpentru pregătirea unor alegeri „transparente”.

„În numele poporului și manifestanților, comitetul doreșteplecarea regimului, dizolvarea Adunării Poporului și formarea unuiguvern de uniune națională pentru pregătirea unor alegeritransparente”, a explicat el.

La rândul său, Mohamed ElBaradei a anunțat că dorește „oretragere onorabilă” pentru președintele Hosni Mubarak.

„Sunt în favoarea unei retrageri onorabile pentru președinteleMubarak”, a declarat Mohamed ElBaradei.

„Vom întoarce pagina. Iertăm trecutul”, a spus ElBaradei,sugerând că Mubarak nu va fi judecat după ce și-ar da demisia.

Însă un alt activist al opoziției, Mohamed Waked, a declarat:”Dorim ca Mubarak să fie judecat. ElBaradei nu vorbește în numelenostru”. (Mihai Draghici,[email protected])


UPDATE6: Zeci de mii de protestatari s-au reunitla Alexandria

Câteva zeci de mii de persoane s-au reunit la începutuldupă-amiezii la Alexandria, în cea de-a opta zi a unei revoltepopulare care îi cere președintelui egiptean Hosni Mubarak sărenunțe la putere, relatează AFP.

Aproximativ 50.000 de persoane s-au reunit în fața moscheii QaedIbrahim și a gării feroviare, în centrul celui de-al doilea oraș camărime din Egipt, înaintea unui marș, în timp ce mișcarea decontestarea a făcut apel la o manifestație de „un milion depersoane” la Cairo și Alexandria, pentru a cere plecareapreședintelui.

Manifestanții arborează drapele egiptene și scandează sloganuricare solicită plecarea lui Mubarak.

„Este dreptul poporului să își stabilească destinul. Nu mi-amimaginat niciodată că voința poporului va fi mai puternică decâtregimul, dar în prezent, voința poporului este cea careprevalează”, afirmă Osama Maghazi, în vârstă de 30 de ani.

Acestui tânăr care lucrează în portul din Alexandria i-a fostamputată o mână după ce a fost rănit vineri de focurile de armă alepoliției, deși nu făcea parte dintre manifestanți.

„Atunci când mulțimea a văzut ce mi s-a întâmplat, a atacatpoliția”, a declarat el.

La câțiva metri depărtare, manifestanții purtau un sicriu șiscandau: „Mubarak a murit fără iertarea lui Allah”. Iar mulțimeastriga: „Poporul cere plecarea președintelui” sau „Un popor, ocerere”.

Insistând pe natura populară a mișcării lor de contestare, carecere regimului autoritar să renunțe la puterea pe care a deținut-otimp de 30 de ani, manifestanții scandau: „Fără partide, fărăgrupări, este o revoluție a tinerilor”.

„Noi murim dar Egiptul trăiește”, se putea citi pe un banner.(Iuliana Enache, [email protected])


UPDATE5: Potrivit televiziunii Al Jazeera, în zona piețeiTahrir din Cairo s-ar afla aproximativ 2 milioane de oameni.

Totodată, postul TV a anunțat că reședința lui Mubarak de lângăCairo a fost înconjurată cu sârmă ghimpată de către polițiamilitară

Mohamed ElBaradei afirmă că Hosni Mubarak trebuie sădemisioneze până vineri

Președintele Egiptului, Hosni Mubarak, trebuie să renunțe laputere „până vineri”, a declarat liderul opoziției, MohamedElBaradei, citat de postul Al Arabiya, informează AFP.

Egiptenii, care protestează de o săptămână, „doresc să terminepână vineri, cel mai târziu”, a declarat ElBaradei.

„Vinerea viitoare va fi numită ziua plecării, când Mubarak vatrebui să părăsească țara după ce a fost la putere 30 de ani. Nucred că dorește mai multă vărsare de sânge”, a spus ElBaradei,referindu-se la protestele violente soldate, potrivit Înaltuluicomisar pentru Drepturile Omului, cu 300 de morți.

Întrebat în legătură cu oferta de dialog făcută devicepreședintele egiptean Omar Suleiman, ElBaradei s-a declaratfavorabil „unui dialog național global”, punând drept condiție”plecarea lui Mubarak”. „Dacă președintele Mubarak va pleca, totulva fi în regulă”, a spus el, subliniind că protestele trebuie săpăstreze un caracter pașnic. ElBaradei și-a exprimat temerea că”președintele Mubarak nu a tras învățăminte și nu a înțeles mesajulpe care armata l-a înțeles”. „Sper că va înțelege și că va părăsițara pentru a se începe o nouă eră și a se evita vărsareasângelui”, subliniază liderul opoziției. (Mihai Draghici,[email protected])


UPDATE4: Armata egipteană blochează accesul cătreCairo și alte orașe

Armata egipteană a blocat, marți dimineața, accesul în Cairo,dar și în alte orașe, unde manifestanții intenționau să participela un „marș de un milion” de persoane, prevăzut la apelul mișcăriide contestare, care cere plecarea președintelui Hosni Mubarak de laputere, relatează AFP.

Autostrada care face legătura între Alexandria și Cairo esteblocată, la un kilometru de capitală, de un baraj al armatei,potrivit unui jurnalist AFP.

Camioane de marfă și mașini au format o coloană, așteptând săpoată trece, în timp ce soldații împiedicau cu fermitate trecereavehiculelor în direcția capitalei.

Potrivit unui alt jurnalist AFP, ieșirile din orașele Mansura(deltă), Suez (est) și Fayyum (la sud de Cairo) au fost, deasemenea, blocate de armată.

Traficul feroviar este suspendat, de luni, iar linia de metroucare asigură legătura între Cairo și Shubra el-Kheima (20 dekilometri la nord) a fost închisă. Numeroși locuitori din Cairo,care încercau să ajungă la locul de muncă, în apropierea capitalei,nu au putut să ajungă, din cauza acestor blocaje.

Zeci de mii de persoane începeau, marți dimineața, să se adunela Cairo, pentru a participa la o zi de manifestații uriașe, pecare opoziția le dorește hotărâtoare, după o săptămână demobilizare fără precedent contra președintelui Hosni Mubarak.

Atmosferă de carnaval în centrul orașului Cairo, undeprotestatarii s-au instalat în corturi – BBC

Numeroși protestatari s-au instalat de o săptămână în corturi înPiața Tahrir din centrul orașului Cairo, unde atmosfera pare a fiuna de „carnaval”, comentează BBC News online.

„Dormim patru ore pe noapte și când ne trezim protestăm dinnou”, afirmă Samah al-Dweih, unul dintre miile de protestatariinstalați în fața sediului Guvernului din Cairo.

„Nu știu cât vom putea continua. Dar vom pleca doar dacă Mubarakdemisionează. Eu sunt pregătit să stau mult timp. Și toți vremacelași lucru”, a spus el.

Magazinele și restaurantele din zonă sunt închise, dar uniicomercianți au instalat tarabe unde vând produse alimentare pentrudemonstranți.

Protestatarii au alimente și sticle cu apă, iar multe familii sesimt ca la picnic, atmosfera fiind „una de carnaval”, notează BBCNews online.

Numeroase străzi din jurul Pieței Tahrir sunt blocate de forțelede ordine, iar mulți egipteni nu pot participa la manifestații deteamă ca locuințele să nu fie vizate de spărgători în lipsalor.

(Mihai Draghici, [email protected], ValentinVidu, [email protected])


UPDATE3: Google a lansat un serviciu special decomunicare pe Twitter pentru egiptenii fără acces lainternet

Google a lansat un serviciu special prin care le permitepersoanelor aflate în Egipt să trimită mesaje pe Twitter prinformarea unui număr și înregistrarea unui mesaj vocal, dat fiind căaccesul la internet rămâne restricționat, pe fondul protestelorfață de guvernul local, informează Reuters.

„Ca multe alte persoane, am urmărit știrile din Egipt,gândindu-ne ce putem face să îi ajutam pe oamenii de acolo”, searată pe blogul oficial al Google.

Noul serviciu, pe care Google l-a realizat în colaborare cuingineri de la Twitter, le permite persoanelor să formeze un numărde telefon și să lase un mesaj vocal. Mesajul vocal estetransformat imediat într-un fișier audio care este trimis cătreTwitter folosindu-se eticheta #egypt, potrivit reprezentanțilorGoogle.

„(Este) munca noastră de weekend, care (sperăm) va ajuta maimulți egipteni să se facă auziți”, se arată pe blogul Google.

Pentru utilizarea acestui serviciu nu este nevoie de conexiunela internet.

Persoanele care doresc să folosească acest serviciu au ladispoziție trei numere de telefon: +16504194196 sau +390662207294sau +97316199855.

Site-uri de socializare precum Twitter sau Facebook au fostinstrumente importante de comunicare pentru protestatarii dinEgipt, care au ieșit în stradă încă de săptămâna trecută pentrua-și exprima nemulțumirea față de regimul președintelui HosniMubarak.

Accesul la internet, precum și serviciile SMS au fost suspendateîn Egipt. Luni, ultimul furnizor de servicii de internet din Egiptcare mai funcționa, cel al grupului Noor, a fost închis.(Gabriela Dita, [email protected])


UPDATE2: Vicepreședintele egiptean, Omar Suleiman, aanunțat luni seara, într-un scurt discurs televizat, căpreședintele Hosni Mubarak i-a cerut să deschidă un dialog imediatcu opoziția, cu o zi înainte de marșuri de amploare prevăzutepentru a cere plecarea regimului, relatează AFP.

„Președintele mi-a cerut astăzi (luni) să lansez contacte, imediat,cu toate forțele politice, pentru a începe un dialog asupra tuturorproblemelor legate de reforma constituțională și legislativă”, adeclarat el.

Vicepreședintele a anunțat că se aflau în curs măsuri în vedereaaplicării hotărârilor Curții de apel, contestând rezultatelealegerilor legislative de la 28 noiembrie și 5 decembrie, înanumite circumscripții.

Principalele formațiuni de opoziție egiptene cer anularea, dincauza fraudei și violențelor, a acestor alegeri, prin care PartidulNațional Democrat (PND) al președintelui Mubarak a obținut peste 80la sută din mandate. Aceste alegeri au alimentat resentimentulcontra regimului, care se exprimă, în prezent, în cadrulmanifestațiilor care au loc în țară de la 25 ianuarieîncoace.

Opozantul Mohamed ElBaradei, aflat în fruntea susținătorilorrevoltei egiptene, a făcut apel la boicotarea acestor alegerilegislative, apreciind că erau trucate dinainte.

Frații Musulmani, cea mai importantă forță a opoziției, și partidulWafd, cel mai important partid laic, s-au retras între cele douătururi, după ce au făcut același anunț.

Suleiman nu a spus dacă această ofertă de dialog este valabilă șipentru Frații Musulmani, considerată drept o organizație ilegală decătre actuala putere, chiar dacă, în fapt, aceștia sunttolerați.

Guvernul va aborda „imediat ce este posibil prioritățile, luptacontra șomajului, sărăciei, corupției și atingerea unui echilibrujust între salarii și prețuri”, a adăugat el.

Citește și

COMENTARIU LIVE – Cristian Tudor Popescu despresituația din Egipt: Dușmanul amicilor luiCeaușescu

COMENTARIU LIVE În așteptarea potopului de după”Faraonul” Mubarak

DE CE S-A REVOLTAT EGIPTUL – imagini incredibile cuoameni care spun: O SĂ MOR ASTĂZI

Agențiile românești, disperate, reduc prețurilevacanțelor în Egipt cu 30%. Ai merge acum laCairo?

REVOLUȚIE ÎN EGIPT. Ce „mesaje” transmitamericanii

„REVOLUȚIA” a început și în Egipt. Luptele de stradăcontinuă. Bilanțul: 48 de morți. Guvernul a fost demis. Șefulserviciilor de informații, numitvicepreședinte

Ambasada la Cairo spune că nu sunt date privindromâni în situații speciale

Metode brutale ale poliției egiptene, descrise înnote diplomatice americane dezvăluite deWikiLeaks


UPDATE:Armata egipteană consieră „legitime” revendicărilepopulației

Armata egipteană a anunțat luni seara că ea consideră „legitime”revendicările poporului, care protestează de o săptămână față deGuvern, și că nu va recurge la forță împotriva manifestanților,relatează AFP.

Adresându-se „marelui popor al Egiptului”, armata a considerat”legitime” revendicările sale și dă asigurări că nu va recurge la”folosirea forței împotriva poporului egiptean”.

„Libertatea de exprimare sub formă pașnică este garantată tuturor”,a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei, citat de agențiaoficială Mena și de televiziunea publică.

Forțele armate egiptene au dat asigurări că nu vor folosi forțaîmpotriva manifestanților, a anunțat televiziunea publică luni, cuo zi înaintea „marșului unui milion” de persoane prevăzut pentrumarți la Cairo și Alexandria, pentru a cere înlăturarea de laputere a președintelui Hosni Mubarak.


Peste 5.000 de persoane s-au adunat în centrul orașuluiCairo

Peste 5.000 de persoane s-au adunat, deja, marți dimineața, încentrul orașului Cairo, pentru a participa la o manifestație uriașăîmpotriva președintelui egiptean, Hosni Mubarak, relateazăAFP.

Manifestanții strigau sloganuri ca „Afară Mubarak” și agitau afișeînfățișându-l pe președinte spânzurat sau fotografia acestuia cutextul „capul tău va cădea”.

Numeroase persoane au petrecut noaptea în Piața Tahrir, care este,de marțea trecută, centrul manifestațiilor contra regimului.

Elicopterele survolează cu regularitate centrul capitalei egiptene,iar armata controlează numeroase căi de acces în centrul orașului.(Valentin Vidu, [email protected], Iuliana Enache,[email protected])

CLICK AICI PENTRU A URMĂRI LIVE TEXT-ULPRIVIND SITUAȚIA DIN ULTIMELE TREIZILE

LIVE-TEXT-UL PRIVIND SITUAȚIA DIN EGIPTSE CONTINUĂ AICI

Citește și Noul guvern tunisian, contestat înstradă

Deși au un blogger în guvern,”revoluționarii” tunisieni vor epurarea celor din fostulregim

Un blogger și un cineast fac parte dinnoul Guvern tunisian

Urâtă de popor, soția fostului lidertunisian s-a asigurat că pleacă din țară cu 1,5 tone deaur

Autoincendieri după modeltunisian

Război pe străzi în Tunisia, țara în carepreședintele a fugit

Președintele tunisian a fost îndepărtatdefinitiv de la putere – VIDEO

Inchide