Rezervele de petrol ale Arabiei Saudite – supraestimate cu 40%

Redactor:
Bogdan Munteanu
Rezervele de petrol ale Arabiei Saudite – supraestimate cu 40%
Cel mai mare producător mondial de petrol nu este un stat atât de bogat în „aur negru" pe cât a lăsat să creadă comunitatea internațională

Cel mai mare producător mondial de petrol nu este un stat atâtde bogat în „aur negru” pe cât a lăsat să creadă comunitateainternațională. În realitate, rezervele sale sunt cu 40% mai micidecât cele anunțate și „luate de bune” în lumea întreagă, iaraceastă opinie aparține chiar unui expert saudit.

Suspiciunea Washingtonului că rezervele de țiței ale ArabieiSaudite i-au fost confirmate de către un specialist saudit unuidiplomat american aflat la Riyadh. Mesajul oficialului SUA cătreDepartamentul de Stat (DoS) se numără între cele circa 251.000 denote diplomatice („cabluri” – denumire păstrată din vremea când setransmiteau prin cablu telegrafic) divulgate, din noiembrie 2010,de WikiLeaks.

Astfel, rezervele saudite ar fi mai mici cu 300 miliarde barilide țiței decât se susține oficial, iar opinia îi aparține lui Sadadal-Husseini, geolog și fost șef al direcției de explorarepetrolieră din cadrul companiei saudite Aramco (monopol destat).

Al-Husseini credea, în 2007, că Arabia Saudită va atingecantitatea maximă de țiței extras zilnic în zece ani. Geologul erade părere că regimul saudit nu va putea să oprească creștereaprețului la petrol prin mărirea capacității de extracție, ceea ceși avea să se întâmple.

În iulie 2008, prețul barilului de petrol a ajuns la un recordal tuturor timpurilor (147 USD). În 2009 avea să scadă la mai puținde jumătate din această sumă, iar în februarie 2011, prețulbarilului fluctuează în jurul a 100 USD.

Pentru a tempera creșterea prețului – care duce, invevitabil, lao diminuare a producției – Arabia Saudită ar avea nevoie de oproducție zilnică de 12 milioane barili țiței. Însă, potrivital-Husseini, statul arab nu are cum să atingă aceastăcantitate.

Inchide