• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Rusia și-a prezentat avionul de luptă invizibil, Suhoi T-50, care concurează Raptorul american

Rusia și-a prezentat avionul de luptă invizibil, Suhoi T-50, care concurează Raptorul american
Supersonicul produs în colaborare cu India a zburat pentru prima dată la spectacolul aviatic MAKS 2011, de lângă Moscova.

Rusia a făcut prima demonstrație cu noul avion de luptă „nedetectabil”, Suhoi T-50, despre care susține că va fi o alternativă mai ieftină la F-22 Raptor, produs în SUA de Lockheed Martin, conform BBC. Supersonicul produs în colaborare cu India a zburat pentru prima dată la spectacolul aviatic MAKS 2011, de lângă Moscova.

Producția este programată să înceapă la nivel complet abia în 2015. United Aircraft Corporation, compania de stat care va produce avioanele, are de gând să scoată pe piață 1.000 de aparate, din care 200 vor fi cumpărate de India.

Forțele Aeriene rusești vor cumpăra cel mai probabil și ele 200 de aparate noi, care să înlocuiască flota actuală de Suhoi 27. Inițial, producția ar fi trebuit să înceapă în 2007, dar proiectul a fost amânat din cauza problemelor tehnice.

Printre capacitățile noului Suhoi ar urma să se numere decolarea în maximum 300-400 de metri, zbor supersonic susținut de realimentare în aer, atac simultan asupra țintelor aeriene și terestre.

Presa de la Moscova a relatat că în proiect s-au investit 10 miliarde de dolari, iar avionul ar urma să coste cel mult 100 de milioane de dolari. Raptorul american se vinde cu 140 de milioane de dolari, iar prototipul acestei aeronave a fost dezvăluit pentru prima dată în urmă cu peste 20 de ani, conform AFP.

Inchide