Se întâmplă și la case mari mari: în fiecare an, americanii se calcă în picioare la magazine după Thanksgiving sau Revelion. Isteria consumistă se lasă cu morți și răniți. VIDEO

Se întâmplă și la case mari mari: în fiecare an, americanii se calcă în picioare la magazine după Thanksgiving sau Revelion. Isteria consumistă se lasă cu morți și răniți. VIDEO
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 24/04/2012, 21:48

„Omorul la cumpărături” nu este întotdeauna o figură de stil, cipoate descrie tragice incidente în urma cărora angajați și cliențiai magazinelor care anunță reduceri spectaculoase au fost uciși.Așa s-a întâmplat în SUA, în noiembrie 2008, unde un angajattemporar de la un magazin WalMart din Long Island (New York) afost, efectiv, călcat în picioare de către cumpărătorii nerăbdătorisă pună mâna pe produsele cu preț redus.

• Tragicul eveniment seîntâmpla în așa-numita „Vinerea Neagă” – ziua de vineri care vineimediat după Thanksgiving (programată anual în ultima zi de joi alunii noiembrie). Numită „neagră” pentru că străzile se „înnegreau”de pietoni și trăsuri (apoi mașini), această zi a intrat în istoriaSUA drept cea în care se deschide sezonul cumpărăturilor deCrăciun.

Alți patru cumpărători au fost răniți din pricina busculadei dela magazinul din Long Island, în timp ce, peste câteva ore, unincident și mai grav s-a petrecut în orașul Palm Desert dinCalifornia. La un magazin de jucării, doi clienți furioșis-au împușcat mortal unul pe altul. Ulterior, rudele loraveau să declare că nu s-au certat din pricina produselor, dar”dezmințirea” aceasta nu a mai fost prinsă de multe din mass mediacare au relatat evenimentul inedit.

Un succes de marketing, nu neapărat devânzări

În mod eronat, mass declară această „Vinereneagră” drept „vârf al vânzărilor de sezon” (care seînregistrează mai târziu, pe la jumătatea lunii decembrie), dar earămâne, fără îndoială, un fel de zi-etalon pentru „isteriacumpărăturilor” din lumea contemporană.

Nu volumul vânzărilor este obiectivul principal alcomercianților, ci atragerea atenției clienților asupra anumitorproduse. Apoi, un magazin despre care s-a văzut la televizor și s-adus vorba că oamenii s-au năpustit să intre va rămâne în conștiințapotențialilor clienți drept unul care sigur trebuie vizitat.

La miezul nopții sau la primele ore ale dimineții din aceavineri, marile magazine din SUA deschid porțile către produse lapreț redus, după o intensă campanie publicitară. Oamenii, careadesea au stat la coadă câteva ore bune, și-au rezervat cărucioareori s-au „înarmat” cu sacoșe încăpătoare dau buzna în magazine,pentru a cumpăra tot ce pot. Fie că le trebuie cu adevărat sau nu,a rata niște veritabile chilipiruri le pare multora o greșeală pecare nu și-ar ierta-o niciodată.

Pentru a-și îndeplini scopul, trebuie să se miște foarte repede,căci reducerile operează doar până la golirea rafturilor sau, celmult, până ce se golesc depozitele magazinului. Rareori uncomerciant mai suplimentează stocul pe care și l-a programat a-lvinde ieftin (uneori chiar sub prețul de fabricație!), în timp cepână la următoarele reduceri mai sunt câteva săptămâni.

„Lunea neagră” – soluția online de evitare abusculadelor

Următoarea perioadă de reduceri are loc în SUA după Revelion,dar nu-i mai tentează pe toți cei care s-au înghesuit în noiembrie,căci se bănuiește că ceea ce era mai bun deja a fost cumpăratînainte de Crăciun. Totuși, pentru a menține viu interesul uriașadus de „Vinerea Neagră”, strategii de marketing au venit și cu”Lunea Neagră” sau „Cyber Lunea” – prima zi de luni dupăThanksgiving, care a fost rezervată cumpărăturilor online.

Cei care nu au putut lua cu asalt magazinele în „VinereaNeagră”, pot să-și comande podusul preferat din propriul fotoliu,pe internet. Cu toate că tranzacțiile online reprezintă încă doar10% din totalul vânzărilor din „sezonul de iarnă”, ele cresc an dean. În 2008, „Cyber Lunea” a adus venituri de 846 milioane dolari,dar nici marțea imediat următoare nu a fost cu mult în urmă, grațievânzărilor de 832 milioane USD.

Dacă în „Vinerea Neagră” se cumpără încă orice, în „LuneaNeagră” produsele cu cea mai mare căutare sunt echimpamenteleelectrocasnice sau gadgeturile electronice – console de jocuri, MP3playere, aparate foto, laptopuri, imprimante, suporturi de memorieetc.

Victimele, limitate prin norme stricte de „management almulțimilor”

• În afara incidentelor dinSUA, din noiembrie 2008, un alt caz celebru de „omor lacumpărături” s-a petrecut la Jedda, în Arabia Saudită. Deși țaraeste renumită pentru busculade similare de la pelerinajul anual laMecca, în august 2004, trei oameni la… shopping. Ei senumărau printre cei 8.000 de oameni care au dat buzna la un magazinIKEA, care anunțase că împarte vouchere în valoare de 150 USD. Miide oameni s-au strâns din timpul nopții și au dormit în așteptareadeschiderii anunțate la orele 10:00. Din pricinia mulțimii dejaadunate și tot mai nerăbdătoare, magazinul s-a deschis la 9:00. Încâteva minute, mulțimea avea să spulbere pur și simplu barierele deprotecție, încât agenții de pază n-au mai avut ce să facă decât săse dea la o parte. Barierele fuseseră instalate în acord cu normeleprivind „managementul mulțimilor”, dar s-au dovedit incapabile săreziste presiunii exercitate de mii de oameni.

În SUA, reguli similare le-au fost impuse comercianților decătre Administrația Siguranței și Sănătății Muncii (OSHA), după ces-a constatat o înmulțire a busculadelor din magazine în ultimuldeceniu. Potrivit acestor reguli, marile magazine trebuie săangajeze personal de securitate special pentru zile cu reduceriprecum „Vinerea Neagră”, să aibă un dizpozitiv de bare de protecțieși cordoane, să lase clienții să intre treptat în magazin și săanunțe permanent prin difuzoare „regulile” după care se intră.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...