Strategia SUA împotriva grupării Statul Islamic naște un scandal între administrația americană și Congres

Publicat: 11 12. 2014, 09:58
Actualizat: 11 12. 2014, 10:01

„După patru luni de campanie condusă de Statele Unite în Irak și Siria, SI controlează în principal același teritoriu ca în această vară și unul dintre motive, în opinia mea, este natura limitată a acestui efort” militar, a afirmat președintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Ed Royce.

El și colegii lui l-au primit în audiere pe Brett McGurk, emisar special al administrației americane pentru Irak.

Royce a comparat cele aproximativ 1.100 de atacuri ale coaliției conduse de Statele Unite împotriva grupării SI cu „miile de ieșiri (aeriene) pe zi” din primul război din Golf, în 1991, după invazia Kuwaitului de către Irakul lui Saddam Hussein.

Reprezentantul republican a criticat un „răspuns minimal” împotriva jihadiștilor ultraradicali sunniți.

În ceea ce privește Siria, strategia președintelui Barack Obama de a forma, înarma și antrena grupuri de rebeli moderați este lentă și inadecvată, a adăugat Royce. „Acestor grupuri siriene le lipsește muniție, nu primesc armament greu (…) și în același timp sunt bombardate de 30-40 de ori pe zi de regimul (sirian al lui Bashar al) Assad încercând în același timp să combată SI”, a criticat congresmenul republican.

McGurk a apărat strategia administrației, anunțând că antrenamentul a 5.000 de rebeli sirieni moderați va începe în martie. El a precizat că acest program de formare a primilor 5.000 de combatanți ar urma să dureze „un an”, până în martie 2016.

„Dar ce facem noi în Siria în prezent? Mor oameni și cavaleria nu va veni până în 2016, așa este?”, a declarat un alt congresmen, Ted Poe. „Statele Unite au o strategie alternativă, altceva decât înarmarea acestor indivizi care nu vor ieși până în 2016?”, a insistat alesul republican.

„Da”, a replicat diplomatul McGurk: „Programul de formare și echipare este un element minor într-o campanie globală și plurianuală. Prima fază este în Irak. În Siria, vom reduce capacitățile SI”.