Summitul NATO de la Lisabona va aduce reforme structurale și împăcarea cu Rusia

Summitul NATO de la Lisabona va aduce reforme structurale și împăcarea cu Rusia
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 27/04/2012, 08:45

Apărarea contra rachetelor balistice, a terorismuluiinternațional și a atacurilor informatice, modernizarea aparatuluimilitar, tragerea unor învățăminte din Afganistan și împăcarea cuRusia se află pe agenda Summitului NATO care se desfășoară, vineriși sâmbătă, la Lisabona. Secretarul general Anders Fogh Rasmussenvine în fața liderilor celor 28 de state membre cu un nou „conceptstrategic”, ce va presupune o reformare temeinică a Alianței.

Proiectul conceptului are în vedere înfruntarea unor provocări”planetare”, între care se numără proliferarea rachetelorbalistice. Împotriva acestora, NATO va instala un scut care săincludă și elementele pe care SUA au anunțat deja că le va amplasaîn România. Spre deosebire de scutul global, în variantaAdministrației George W. Bush, niciun stat NATO nu va rămâne fără”acoperire”.

În opinia ambasadorului SUA la NATO, Ivo Daalder, scutul nu arcosta mai mult de 200 milioane euro, de-a lungul a zece ani, așadareste vorba de o cheltuială pe care aliații și-o permit. Apărareaantirachetă va rămâne doar un element din „vocația NATO” – aceea dea apăra teritoriul oricăruia dintre membrii săi, pe bazasolidarității aliaților în fața unui atac asupra unui statmembru.

În respectarea acestei vocații, noul concept strategic ia înconsiderare trei cerințe noi. „Modernizarea aparatului militar”este prima dintre acestea, ea fiind impusă de faptul că provocărilecontemporane sunt mai „perfide” decât cele reprezentate de fostulTratat de la Varșovia. În vederea modernizării, SUA vor insista caaliații săi să nu sacrifice apărarea prin planurile deausteritate.

Reducerea cu 8% a cheltuielilor militare în Regatul Unit estedoar ultima dintr-o serie de dezamăgiri ale Washingtonului, care avăzut bugete militare tot mai mici în statele aliate. Din pricinadiscrepanței în privința tehnologiei de apărare de pe cele douămaluri ale Atlanticului „NATO contează tot mai puțin” și va fi doar”o forță de sprijin” pentru SUA, consideră Justin Vaisse, directorde cercetare la Brookings Institution, citat de AFP.

Afganistanul și Rusia, esențiale pentruAlianță

A doua cerință prezentată de Rasmussen este legată de „lecțiileînvățate în Afganistan, cu un preț foarte ridicat”. O altăintervenție similară a NATO va trebui să aibă în vedere necesitateaca procesul de formare a forțelor de securitate naționale sădemareze mai din vreme.

În fine, o a treia cerință se referă la „aprofundarea”parteneriatelor Alianței. Dar, în timp ce relația cu state dinAsia-Pacific (Japonia, Coreea de Sud, Australia) este excelentă,colaborarea cu Rusia rămâne un subiect delicat. Summitul de laLisabona ar trebui să marcheze „împăcarea” după ruptura intervenităîn vara lui 2008, din cauza intervenției ruse în Georgia.

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, speră într-o „reuniunefoarte productivă”, în care Alianța și Rusia să lase în urmăperioada „post-Războiul Rece” și să pune bazele unui nouparteneriat. Totuși, „relațiile dintre NATO și Rusia nu trebuiedezvoltate în detrimentul intereselor de securitate ale țărilor dinestul Europei. Acest lucru nu trebuie înțeles ca o împărțire pesfere de interes”, crede președintele polonez BronislawKomorowski.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Șocul anului despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru milioane de români
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...