The New York Times: Mandela, influent în instalarea democrației multirasiale, dar nu a fost niciodată fără reproș

Publicat: 08 12. 2013, 12:42
Actualizat: 29 03. 2019, 11:19

Nelson Mandela a avut un rol important în combaterea sistemului apartheid și în instalarea democrației multirasiale în Africa de Sud, dar criticii îi reproșează colaborarea cu membrii fostului regim de reprimare, preconizând că stilul său va fi respins de următoarea generație, scrie New York Times.

„Nelson Mandela a beneficiat de un respect profund în țara sa și chiar a fost idealizat de mulți pentru rolul definitiv în înlăturarea supremației rasei albe și în instalarea democrației multirasiale. Dar nu a fost niciodată fără reproș”, afirmă analiști politici citați de ziarul The New York Times.

„Atunci când Andile Mngxitama, un activist pentru drepturile comunității de culoare și un critic acerb al domnului Mandela, a lansat noi critici dure la adresa fostului președinte, comparându-l cu președintele autoritarist din Zimbabwe, Robert Mugabe, gestul a atras, în mod clar, atenția clasei politice sud-africane”, notează cotidianul american.

„Nu este exagerat să afirmăm că stilul de conducere al lui Mandela, caracterizat prin colaborarea cu membri ai fostului regim de reprimare, va fi dat uitării, dacă nu chiar va fi respins într-o generație”, afirma Mngxitama în vară. „Aceasta nu este o opinie foarte răspândită în Africa de Sud, dar nimeni nu o va contesta cu vehemență”, confirmă Steven Friedman, profesor de Științe politice la Universitatea din Johannesburg.

„În Africa de Sud nu întâlnim mania despre Mandela pe care o vedem în alte părți ale lumii. Această imagine iconică despre Mandela a fost mereu mai extremă în străinătate decât aici”, subliniază Friedman.

Nelson Mandela a fost politician, unul dintre cei mai influenți din epoca sa, dar rămâne politician. În această calitate, a avut urcușurile și coborâșurile specifice oricărei cariere politice, continuă The New York Times.

„Nelson Mandela nu a fost nicidecum un sfânt. I-am pângări memoria dacă l-am trata ca fiind un sfânt”, apreciază Pierre de Vos, profesor de Drept și editorialist al publicației The Daily Maverick, notând că geniul lui Mandela a constat tocmai în abilitatea de a se plia și a face compromisuri.

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela, erou al luptei pentru combaterea sistemului segregaționist apartheid, a decedat joi, la vârsta de 95 de ani.