Transparency International publică un raport îngrijorător despre corupție

Publicat: 09 07. 2013, 09:56
Actualizat: 09 07. 2013, 13:11

Mai mult de o persoană din două (53 la sută) din lume consideră că în doi ani corupția s-a agravat, potrivit unui raport al organizației Transparency International, publicat marți și citat de AFP.

În ultimele 12 luni, 27 la sută dintre persoanele intervievate pentru acest barometru mondial al corupției afirmă că au fost nevoite să plătească mită pentru a avea acces la unele servicii publice sau unele instituții.

„Statele trebuie să trateze cu seriozitate vocile care se ridică împotriva corupției și să întreprindă activități concrete pentru favorizarea transparenței și pentru a incita administrația să dea socoteală cetățenilor”, avertizează Huguette Labelle, președinta Transparency International, citată într-un comunicat publicat la Berlin, la sediul organizației neguvernamentale.

Ancheta, realizată pe un eșantion format din 114.000 de persoane în 107 țări, arată și o criză în ceea ce privește încrederea în clasa politică.

În 51 de țări, partidele politice sunt considerate instituția cea mai coruptă și 55 la sută dintre persoanele intervievate cred că acțiunea Guvernului se supune intereselor particulare.

Transparency International recomandă, între altele, oficialilor politici să facă publice declarațiile lor de avere, precum și pe cele ale familiilor lor. Organizația consideră că formațiunile politice ar trebui să își declare sursele de finanțare și veniturile pentru a dezvălui potențialele conflicte de interese.

Cetățenii privesc cu mai multă severitate acțiunile de combatere a corupției liderilor lor decât la începutul crizei financiare din 2008, potrivit aceleiași surse. Astfel, 31 la sută dintre ei considerau în urmă cu cinci ani că acțiunea Guvernului lor pentru combaterea corupției este eficientă. În prezent doar 22 la sută cred acest lucru.

Organizația neguvernamentală publică în fiecare an un clasament al percepției corupției în lume.