UE pregătește o taxă directă pe benzină. Taxe pe SMS și e-mail, propuse în Parlamentul European

UE pregătește o taxă directă pe benzină. Taxe pe SMS și e-mail, propuse în Parlamentul European
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 29/04/2012, 05:38

Ideologia încălzirii globale – îmbrățișată oficial de UE, înciuda numeroaselor contestări la care au fost supuse „dovezile”aduse în sprijinul acestei ipoteze – ar putea avea, în curând, unefect asupra buzunarelor fiecărui european: UE pregătește o taxădirectă pe benzină și alți combustibili a căror ardere este bănuităa încălzi atmosfera planetei.

Aceasta va fi motivația oficială pentru introducerea primeisurse de venit pentru instituțiile UE, din bani colectați direct dela „supușii” europeni, nu prin intermediul autorităților fiscaleale celor 27 de state membre.

O astfel de taxă ar asigura independența organismelor comunitarede sumele pe care guvernele le varsă anual la bugetul Uniunii, darva crește prețurile la transporturi, utilități publice și laproducția industrială de pe continent.

În ciuda acestui risc, o astfel de „taxă minimă pe dioxidul decarbon” – a cărei anunțare ar urma să se facă luna viitoare, dupăce s-a renunțat la o propunere similară acum cinci ani – esteconsiderată o prioritate de noul comisar pentru Impozitare,lituanianul Algirdas Semeta, potrivit dezvăluirilor făcute decotidianul britanic The Daily Telegraph.

Scumpiri la petrol, gaze și cărbune

Noua „taxă UE” ar urma să fie aplicată combustibililor socotițivinovați de încălzirea globală, dar nu va fi calculată ca TVA-ul șiaccizele aplicate în prezent – pe litrul de benzină sau demotorină, metrul cub de gaze, tona de cărbune etc. Nu va contacantitatea de combustibil, ci cantitatea emisiilor de dioxid decarbon rezultate din ardere.

Inevitabil, taxa nu-i va afecta doar pe posesorii de mașinipersonale, ci va crește prețul la transportul în comun, laelectricitate (produsă din arderea de combustibili fosili), lautilitățile publice și, în ultimă instanță, la întreaga activitateindustrială.

Mats Persson, director al ONG-ului Open Europe – cu sedii laLondra și Bruxelles, fiind considerat „eurosceptic” – a explicatpentru ziarul britanic ce impact va avea asupra cetățeniloreuropeni o taxare directă de către instituțiile UE. „O singură taxăcu rată fixă îi va afecta în mod dispoporționat pe consumatorii maisăraci, care alocă o mai mare parte din venitul lor facturilor laenergie și combustibil”, afirmă Persson. Taxa „va impune o povarădisproporționată și asupra micilor afaceri, care sunt vitale pentrurevenirea și creșterea economică”, adaugă el.

Un climat favorabil impunerii unei taxepan-europene

„Eu estimez că este posibil să începem discuțiile. Acum estemomentul oportun”, a declarat Semeta pentru European Voice,săptămânal de afaceri europene de la Bruxelles. Discuțiile privindo „taxă europeană”, care să aducă bani direct la instituțiile UEdatează de mai multă vreme, dar „oportunitatea” a fost creată demai mulți factori.

Pe de o parte, intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona aimpus crearea unor noi instituții care au nevoie urgentă definanțare – aparatul administrativ la dipoziția PreședinteluiConsiliului UE, plus noul serviciu diplomatic al UE (ExternalAction Service).

Punerea bazelor acestor instituții întârzie nu doar din motivepolitice – de pildă, acuzațiile Berlinului și Parisului, că noulministru de Externe al UE, Catherine Ashton, vrea să modeleze înstil britanic serviciul diplomatic – ci din lipsă de bani. Mult maigravă decât rivalitățile dintre cele trei mari puteri estereticența ministerelor de Finanțe din statele membre (confruntatecu serioase crize bugetare) să finanțeze noile organisme UE.

Instituțiile UE, „paralizate” fără banii prelevați prinnoua modalitate

Prin urmare, înființarea lor este „foarte aproape de paralizie”,crede directorul Direcției Generale Buget (DG Budget) a ComisieiEuropene (CE), Hervé Jouanjean. „Ar trebui să avem un mecanism caresă servească posbilității, în mod progresiv, de a se ajunge la ofinanțare directă a UE”, consideră Jouanjean.

Pe de altă parte, impunerea unei „taxe UE” are un susținătordeclarat la cel mai înalt nivel. Noul președinte al Consiliului UE,belgianul Herman Van Rompuy. În noiembrie 2009, acesta declara că”posibilitatea unor prelevări financiare la nivel european trebuieexaminată serios și, pentru prima dată, mari țări din Uniune suntde acord”.

Potrivit unor poziți publice exprimate de oficiali de-ai lor,între țările care ar fi de acord cu o „taxă UE” (taxă pe dioxidulde carbon) se numără Franța și Suedia. Între cele care se opun,sunt Marea Britanie (deși un aprig suținător al combateriiîncălzirii globale) și Danemarca.

Taxe pe SMS și e-mail, propuse în ParlamentulEuropean

Taxarea miliardelor de mesaje text (SMS) transmise printelefonul mobil ori a celor electronice (e-mail), de cătrecetățenii UE, a fost sugerată, la finele anului trecut, deeurodeputatul francez Alain Lamassoure (din Grupul Popularilor șiDemocraților – PPE).

Francezul a declarat în Parlamentul European (PE) că o „taxă UE”ar trebui prelevată din acele activități care dovedesc succesulproiectului european. Cel mai mare câștig al integrării europeneeste piața internă, grație căreia „schimburile dintre state aucrescut, încât toată lumea înțelege că banii pentru finanțarea UEtrebuie să vină din beneficiile pe care le-a generat UE”, aexplicat el.

Între sursele de „finanțare directă” a Uniunii s-a mai discutatla nivelul CE și al PE despre o taxă pe fiecare bilet de avion. Eas-ar justifica mai ales în condițiile în care transportul aerianeste responsabil de dispersarea unor cantități enorme de dioxid decarbon în atmosferă. Totuși, impunerea ei, ar pune o povară cares-ar putea dovedi fatală pentru mulți operatori aerieni din UE,care încearcă din greu evitarea falimentului.

1,04%din bugetele anuale ale celor 27 de state membre reprezintă bugetulpe 2010 al UE, respectiv circa 235 de euro pentru fiecare din cei501,29 milioane de cetățeni ai Uniunii

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși pentru prima dată în ipostaze intime în public. VIDEO
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Iohannis are un nou favorit la șefia PNL. Cîțu și Orban, marii pierzători
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...