Un membru al Consiliului guvernatorilor BCE cere suplimentarea semnificativă a garanțiilor depuse de băncile comerciale din UE

Publicat: 28 09. 2023, 07:30

Banca Centrală Europeană ar trebui să le ceară băncilor comerciale din Uniunea Europeană suplimentarea semnificativă a activelor depuse ca garanții, afirmă Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE și guvernator al Băncii Naționale din Austria.

”Eu propun ca băncile să depună mai mulți bani la noi, ca rezerve minime nesupuse dobânzilor, așa cum se întâmpla înainte. Mă gândesc la procente între 5% și 10%”, a declarat Robert Holzmann, într-un interviu acordat publicației germane Wirtschafts Woche.

În prezent, activele depuse ca garanții de băncile comerciale din statele UE la Banca Centrală Europeană (BCE) constituie un procent din volumul depozitelor pe care le dețin.

Robert Holzmann, membru în Consiliul guvernatorilor BCE și guvernator al Băncii Naționale din Austria, nu se așteaptă ca inițiativa să beneficieze de prea multă susținere.

”În mod clar, propunerea va genera nemulțumirile băncilor”, a subliniat el. De altfel, Holzmann nu crede că inițiativa lui va fi aprobată de Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

”Nu cred că vor agrea mulți punctul meu de vedere”, a admis el.

Asociația Federală a Băncilor din Germania a respins deja ideea suplimentării activelor băncilor comerciale.

Însă Robert Holzmann a justificat propunerea prin faptul că grupurile bancare europene au profitat de facilitățile acordate în perioada de criză prin politica monetară neconvențională a Băncii Centrale Europene.

”Dacă în viitor ne vom confrunta din nou cu acțiuni asemănătoare, vom avea nevoie de rezerve bugetare. De aceea, sugerez ca băncile să majoreze depunerile de fonduri fără dobânzi la noi, pentru a avea rezerve minime”, a argumentat el.

În prezent, companiile bancare depun ca rezerve circa 1% din anumite active, în principal din depozitele bancare, potrivit agenției Bloomberg. Asociația Federală a Băncilor din Germania a atras atenția că suplimentarea garanțiilor minime cerute de BCE companiilor bancare din Uniunea Europeană ar fi similară cu o taxă, ceea ce ar afecta capacitățile de creditare.

Joachim Nagel, președintele Băncii centrale din Germania (Bundesbank), a semnalat că susține majorarea depozitelor minime ale băncilor comerciale, dar ideea a fost respinsă de guvernatorul Băncii Naționale din Spania, Pablo Hernandez de Cos. ”Nu mi se par relevante acțiuni suplimentare”, a argumentat Pablo Hernandez de Cos.

Foto: Profimedia

Citește și:

Oficial BCE: Uniunea fiscală ar stimula investițiile în apărarea comună a Uniunii Europene