Victorie istorică a separatiștilor din Catalonia în alegerile anticipate convocate de Guvernul spaniol. „Am câștigat dreptul de a fi ascultați”

Publicat: 22 12. 2017, 09:42
Actualizat: 26 03. 2019, 02:37

Cele trei formațiuni proindependență, Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), Împreună pentru Catalonia (JxSi), a premierului catalan demis Carles Puidgemont, și Unitatea Populară ar urma să obțină un total de 70 de mandate, potrivit rezultatelor parțiale, după numărarea a 95% din voturi. 

Partidul Cetățenilor (CS), formațiune unionistă care dorește ca regiunea Catalonia să rămân în cadrul Spaniei, a obținut 25% din voturi și va avea 36 de mandate în noul Legislativ.

Astfel, separatiștii vor putea menține, la limită, majoritatea în Parlamentul de 135 de locuri.

Prezența la urne a fost de peste 80% din numărul alegătorilor, o participare record pentru alegerile regionale catalane.

Puigdemont: Poporul catalan a câștigat dreptul de a fi ascultat

Carles Puigdemont a declarat că „republica catalană” a învins în alegerile regionale din Catalonia, iar formațiunile separatiste au obținut o victorie care „nu poate fi disputată de nimeni”. 

„În pofida dificultăților cu care ne-am confruntat, absoluta majoritate pentru independență continuă”, a declarat premierul demis într-un discurs la Bruxelles, unde s-a refugiat după ce Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul și Parlamentul de la Barcelona, ca urmare a proclamării independenței regiunii.

Puigdemont a mai afirmat că rezultatul alegerilor „arată că poporul catalan a câștigat dreptul de a fi ascultat”, adăugând că „metoda (premierului spaniol Mariano) Rajoy a eșuat să oprească mișcarea pentru independență. 

Comisia Europeană: Poziția noastră nu se va schimba

Comisia Europeană afirmă că poziția instituției UE în ceea ce privește Catalonia rămâne neschimbată, considerând evenimentele din regiune drept o chestiune internă a Spaniei, informează site-ul postului BBC News online.

„Poziția noastră privind chestiunea Cataloniei este binecunoscută și a fost în mod regulat reafirmată la diferite nivele. Nu se va schimba”, a declarat Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„În legătură cu un scrutin regional nu avem nimic de comentat”, a adăugat oficialul european.

Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei, dizolvând Guvernul și Parlamentul de la Barcelona, după ce regiunea și-a proclamat independența. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia și a decis arestarea liderilor catalani. Locuitorii Cataloniei s-au pronunțat pe 1 octombrie în favoarea independenței regiunii față de Spania, într-un referendum considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană.