VIDEO. SUA investesc 500 de milioane de dolari în „arma supersonică a viitorului”

Redactor:
Mihai Schiau
VA schimba total RĂZBOIUL...

Marina americană construiește o armă supersonică, numită Railgun, capabilă să trimită proiectile la o distanță de 160 de kilometri, scrie Daily Mail.

Arma, care ar putea fi montată pe navele de război începând cu anul 2017, folosește câmpul magnetic și curentul electric pentru a trage „rachetele”.

Railgun, care are o lungime de 12,1 metri, ar urma să fie folosit pentru a ataca vapoarele inamice și a proteja vasele americane de rachetele balistice și de croazieră. În prezent, cele mai performate arme de la bordul navelor americane trag la o distanță de maximum 24 de kilometri, notează sursa.

Principala preocupare a oficialilor americani este ca „rachetele”, care vor fi lansate cu o viteză de șapte ori mai mare ca a sunetului, adică 9.000 km/h, să urmeze întocmai calea dorită.

În următorii cinci ani, creatorii armei se vor asigura că aceasta se răcește suficient de repede și că poate trage mai multe proiectile unul după altul, dar și că proiectilele metalice de 18,1 kilograme nu se dezintegrează în momentul lansării, scrie Daily Mail.

Roger Ellis, din cadrul Biroului american de Cercetări Navale, susține că, datorită vitezei proiectilelor, acestea nu trebuie să lovească neapărat un dispozitiv exploziv pentru a produce pagube însemnate.

Daily Mail scrie că, din 2005 încoace, Marina a investit 240 de milioane de dolari în Railgun și va mai investi aproximativ aceeași sumă, până în 2017. General Atomics, o companie implicată în dezvoltarea armei supersonice, a investit și ea 20 de milioane de dolari până în prezent, mai notează sursa.

Deocamdată, există un singur prototip al armei, testat în Virginia de Nord, cel de-al doilea urmând să fie livrat în aprilie.

Inchide