Virusul care a făcut ravagii în lume revine după cinci ani. Țara care a anunțat deja patru decese

Publicat: 14 02. 2021, 09:55
Virusul care a făcut ravagii în lume revine după cinci ani. Țara care a anunțat deja patru decese Sursă foto: Pixabay.com/caracter ilustrativ

Boala ebola care a făcut ravagii în lume revine după cinci ani. Patru persoane au murit de febra hemoragică Ebola în Guineea, locul de unde a plecat cea mai gravă epidemie din istoria virusului în perioada 2013-2016.

Virusul Ebola revine după cinci ani

„Suntem cu adevărat preocupaţi, există deja patru decese de febră hemoragică a virusului Ebola în regiunea Nzerekore, dintre care două chiar în Nzerekore şi două în subprefectura Goueke”, a declarat sâmbătă ministrul sănătăţii, Rémy Lamah.

Este vorba despre o infirmieră din Goueke care s-a îmbolnăvit spre sfârşitul lunii ianuarie. Ea a murit între 27 şi 28 ianuarie şi a fost înhumată pe 1 februarie la Goueke. Printre cei care au participat la înmormântare, opt persoane au prezentat semne: diaree, vomă şi sângerări. Trei dintre ele au decedat şi alte patru sunt spitalizate la Nzerekore”, a declarat șeful Agenţiei naţionale de securitate sanitară (ANSS), dr. Sakoba Keita, citat de site-ul GuinéeMatin și Agerpres.ro.

Şeful ANSS şi ministrul sănătăţii au declarat amândoi că probele analizate de un laborator pus pe picioare de Uniunea Europeană la Gueckedou, în regiune, au dus la detectarea prezenţei virusului Ebola. Rezultatele analizelor suplimentare sunt aşteptate în curând.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost „informată privind două cazuri posibile de Ebola în Guineea-Conakry”. „Se fac în prezent teste pentru confirmare”, a adăugat pe Twitter directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În luna iunie, Guvernul Republicii Democratice Congo a declarat luni un nou focar de Ebola la Mbandaka, (nord-vestul ţări), în timp ce o epidemie de această boală face în continuare ravagii în nord-estul ţării

„Pot confirma că avem o nouă epidemie de Ebola la Mbandaka”, capitala provinciei Equateur”, a declarat ministrul congolez al sănătăţii, Eteni Longondo.

Românii, avertizați de existența epidemiei de Ebola

Ministerul de Externe de la noi (MAE) a transmis anul trecut o atenționare de călătorie privind o epidemie de Ebola în Republica Democrată Congo.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care călătoresc spre Africa de Vest, în special în zona vestică a Republicii Democratice Congo (Kinshasa), că Secretariatul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a organizat, la data de 24 iulie 2019, o sesiune de informare pentru statele sale membre, cu privire la declararea epidemiei de EBOLA din R.D. Congo drept USPII – Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională, definită ca atare în cadrul Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) – 2005”, arată un comunicat al MAE de anul trecut.