Vodafone neagă implicarea în programe de spionaj derulate de agenția britanică GCHQ

Publicat: 23 11. 2014, 14:00

Potrivit unor informații publicate de Channel 4 News și citate de Bloomberg, Cable & Wireless, care a fost cumpărată de Vodafone în 2012, a colaborat extensiv cu agenția de spionaj GCHQ, căreia i-a oferit acces la rețeua de cabluri de fibră optică. Mai mult, divizia Vodafone ar fi încheiat acorduri cu operatori de telecomunicații din străinătate pentru a ajuta spionii britanici să acceseze date globale.

GCHQ este divizia de comunicații și internet a serviciilor de informații din Marea Britanie.

Documentele prezentate de Channel 4 News mai arată că reprezentanții Cable & Wireless s-au întâlnit în mod regulat cu agenți ai GCHQ în perioada 2008-2010. De asemenea, GCHQ a utilizat, cel puțin până în aprilie 2013, un punct de acces la rețelele de fibră optică internaționale care ar fi fost operat temporar de Cable & Wireless.

„Nu am găsit nici o indicație privind desfășurarea unor operațiuni ilegale în cadrul Vodafone sau al Cable & Wireless, și nu recunoaștem nici unul dintre programele de spionaj identificate (în documentele sustrase de fostul contractor al NSA, Edward Snowden – n.r.). Mai mult, Vodafone nu deține și nici nu operază rețelele de cabluri la care se face referire”, se arată într-un comunicat Vodafone postat pe site-ul grupului.

Vodafone a adăugat că a efectuat o serie de investigații în privința Cable & Wireless înainte de achiziția din 2012, în urma cărora nu a găsit dovezi care să susțină afirmațiile lui Snowden.

Anul trecut, cotidianul britanic The Guardian a relatat, citând documente furnizate de Snowden, că Vodafone a fost printre operatorii de telecom care au oferit GCHQ acces la rețelele maritime de fibră optică.

În urma acuzațiilor, Vodafone a publicat, în iunie anul acesta, un raport în care prezintă cererile de informații primite din partea guvernelor țărilor în care deține operații, precum și cazurile în care grupul este nevoit să se conformeze cererilor acestora.

„Vodafone nu permite accesul la datele clienților în nici o țară, cu excepția cazurilor în care legea o cere”, se arată în comunicatul grupului.