EXCLUSIV – Sebastian Lăzăroiu la Interviurile Gândul – CE S-AR FI ÎNTÂMPLAT DACĂ TRECEA MOȚIUNEA. Vezi aici dacă Traian Băsescu ar fi acceptat premierul Opoziției

EXCLUSIV - Sebastian Lăzăroiu la Interviurile Gândul - CE S-AR FI ÎNTÂMPLAT DACĂ TRECEA MOȚIUNEA. Vezi aici dacă Traian Băsescu ar fi acceptat premierul Opoziției
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 24/04/2012, 03:45

Dacă moțiunea ar fi trecut, președintele ar fiîncredințat guvernarea Opoziției?

– Nu spun neapărat asta, dar, dacă Guvernul Boc ar fi căzut,probabil că PSD și PNL ar fi etalat o altă majoritate. Ar fi avut236 de voturi și asta ar fi însemnat că s-a creat acolo o altămajoritate alternativă, de care, sigur că președintele poate sățină seama atunci când cheamă partidele la consultări. Ei știau căexistă această posibilitate și nu puteau să spună „Noi nu vrem săvenim la guvernare, numiți un premier tot de la PDL, continuați voisă curătați bugetul și noi ne mai gândim, venim mai târziu”.

Președintele a ignorat această majoritate în 2009, laprecedenta cădere a Guvernului Boc, când se constituise omajoritate în jurul premierului Iohannis. Atunci Traian Băsescu aspus că nu așa se calculează majoritatea și a încredințatguvernarea partidului cu cele mai multe mandate, PDL.

– E adevărat că, din punct de vedere constituțional, majoritatease manifestă la o moțiune de cenzură, dar ea trebuie să semanifeste și la învestirea guvernului. Atributul numiriicandidatului de premier rămâne la președinte. Dacă PSD și PNL ar fivenit cu un premier credibil, care să nu intre pe pantapopulismului și a demagogiei, și cu un program credibil,președintele putea încredința mandatul acelei persoane, dar eatrebuia să treacă de votul Parlamentului.

Deci președintele ar fi luat în calcul, în cazul căderiiguvernului, încredințarea mandatului către Opoziție?

– Absolut, ar fi luat în calcul majoritatea care ar fi duslucrurile mai departe, nu care să ne întoarcă înapoi, în 2007,2008, adică iar deficite excesive, iar aruncăm cu bani, iar îiamăgim pe oameni. N-ar fi făcut asta. Dacă ne referim strict laprogramul prezentat de PSD, nu se punea problema numirii unuicandidat.

Și atunci, pe baza raționamentului dvs., PSD n-ar fiajuns oricum la putere, pentru că e greu de crezut că ar fi făcutun alt program.

– Realist, pe programul respectiv n-ar fi putut emite pretențiica președintele n-ar fi putut emite pretenții. Teoretic, dacă eivin cu un program realist, cu un premier compentent, care înțelegecare e drumul pe care trebuie să-l urmăm, n-ar fi fost nicioproblemă să avem o altă majoritate PSD – PNL, cu un alt premier,dar care să țină drumul drept, nu să facă mici curbe. De fapt, aicie marele secret. Ei au luat în calcul că ar putea să treacămoțiunea, deși nu și-au dorit asta, și atunci ei au prezentat acelprogram, în care spun: „În primele 6 luni, o să anulăm toatemăsurile de austeritate, înghețăm totul, redevenim populiști șidemagogi”. Se așteptau să ia scoruri formidabile în sondaje, 70 -80 la sută PSD și PNL, pentru că lumea ar fi răsuflat ușurată, dupăcare ar fi încercat să-și convingă propriii parlamentari să meargăla anticipate. După alegeri, când și-ar fi constituit o majoritatesolidă, ar fi revenit evident la măsurile de austeritate, pentru cănu au încotro. Ăsta era planul în caz că moțiunea ar fi trecut.

Citiți în această seară interviulintegral acordat de către consilierul prezidențial SebastianLăzăroiu.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Avocatul lui Sevil Shhaideh a cerut judecătorilor s-o achite, în dosarul Belina
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
A MURIT o legendă a fotbalului din România. A făcut parte din GENERAȚIA DE AUR
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...