INTERVIURILE GÂNDUL Florin Șerban, câștigătorul de la Berlinală: „Alor mei, lucrul ăsta, cu filmul, nu li s-a părut o meserie”

Redactor:
Raluca Ion
Până să îi sun, aflaseră deja. Erau foarte bucuroși și emoționați. Părinții mei stau în Reșița, sunt niște oameni foarte la locul lor, pentru ei ar fi fost foarte bine dacă, după ce am terminat Facultatea de Filosofie, m-aș fi făcut profesor. Lucrul ăsta, cu filmul, nu li s-a părut, la început, o meserie.

– Ce au zis ai tăi când te-au văzutpremiat?

Până să îi sun, aflaseră deja. Erau foarte bucuroși șiemoționați. Părinții mei stau în Reșița, sunt niște oameni foartela locul lor, pentru ei ar fi fost foarte bine dacă, după ce amterminat Facultatea de Filosofie, m-aș fi făcut profesor. Lucrulăsta, cu filmul, nu li s-a părut, la început, o meserie.

– Ai făcut „Eu când vreau să fluier, fluier” pentru unjuriu de festival sau pentru publicul român?

Încă din faza de scenariu, filmul a fost făcut pentru publiculromân. E un subiect românesc, o problemă românească și am făcutfilmul gândindu-ne la publicul tânăr din România. Faptul că a luatdouă premii e nemaipomenit, dar filmul e pentru public. Spui opoveste, dacă n-ai cui să spui povestea, degeaba o spui.

– Filmul avea și alt final?

În faza de scenariu, am trecut prin foarte multe variante. Aavut nu unul, ci mai multe finaluri diferite, mai fericite sau mainefericite. Finalul nu-i ca o căciulă pe care o tragi pe cap. Ca săajungi la o căciulă roșie, pleci de jos, trebuie să-ți pui șiciorapii, și pantalonul, și altă bluză, și un fular de altăculoare.

– Ce buget ați avut? De la cine ați primitbanii?

Nu știu cât a costat. N-am avut niciun sponsor, noi am făcutfilmarea cu banii de la CNC. A fost foarte greu să convingem uncoproducător din faza de scenariu, pentru că filmul ăsta avea toatedatele să se îndrepte către un dezastru: un regizor debutant, unactor care n-a jucat în viața lui nimic, o grămadă deneprofesioniști. Am făcut filmul cu banii de la CNC și abia când amavut ce arăta au venit și colaboratorii.

– Cum ai ajuns în SUA?

Am făcut Filosofie după liceu, apoi un masterat, am intrat dupăaceea la ATF. După ce am terminat și ATF, am dat la douăuniversități americane, am fost acceptat la amândouă, dar am alesColumbia pentru că mi-a oferit o bursă consistentă. Îmi doream săajung acolo pentru că filmul american e ceva cu totul special.

– Ai fi avut vreo șansă ca regizor înState?

În momentul ăsta e mai ușor să faci film în Europa decât în SUA.În SUA, când vorbești de buget, vorbești numai de banii pe careți-i dă cineva și care așteaptă ca banii ăia să se întoarcămultiplicat, cu 1,5, sau cu 2, sau cu 10. În Europa, noi facem filmajutați de fonduri naționale, de fonduri regionale și mai puțin debanii investiți de cineva. Dacă am scoate fondurile naționale, nucred că ar mai putea fi vorba de film european, mai ales că, înmomentul ăsta de criză, s-a strâns cureaua peste tot. Cred că mi-arfi fost mult mai greu să debutez în America.

– Care e filmul care te-a făcut să vrei să fiiregizor?

„Inimă sălbatică”, al lui David Lynch, pe care l-am văzut la 16ani. Filmul ăla te trimite în niște locuri în care nu ai puteaniciodată să ajungi cu alte mijloace, nici cu poezia, nici cumuzica.

– Ce ai fi fost, dacă n-ai fi ajunsregizor?

Filosofia mi-a dat un fel de obrăznicie de a mă pune cu orice,spiritual vorbind. Îmi place foarte tare și mi-a plăcut să facfilosofie, doar că nu cred că aș fi fost atât de bun încât să măîmpac cu mine însumi.

– Unde vezi filme în București? La mall?

Îmi place să văd filme la cinema, e o experiență comunitară,trebuie să vezi filmele la cinematograf. Filmele trebuie văzute cuoameni alături, să zâmbești când cel de lângă tine râde, să tremuriatunci când cel de lângă tine și-a dus cu groază mâna la gură, că nu știe ceurmează. Problema e că filmele care ajung la noi în cinema sunt, îngeneral, mari succese comerciale americane. În afara ăstora efoarte greu să vezi filme independente, europene sau americane, așacă le văd de pe DVD.

– Cu ce e publicul de mall diferit de publicul defestival?

Nu cred că există public de mall și public de festival. Cred căexistă public care iubește cinema-ul. Noi vorbim cu dispreț defilmele americane, dar e un nivel de meșteșug băgat în filmele aleacum rar întâlnești în alte filme. Știu să se joace cu tine, atuncicând ești pe scaun, să te ridice în picioare, atunci când au nevoiede tine ridicat, să te coboare, să te plimbe prin zece încăperi,apoi să te pună în fața unui zid. Și să-ți pară rău că nu te maiduc în altă încăpere.

– Dacă tot te-a sunat Traian Băsescu aseară, am să teîntreb dacă ai votat.

Când au fost alegerile nu eram nici în România, nici în State.De data asta s-a întâmplat să nu votez, pentru că mi-a fostimposibil să ajung la o urnă de vot. Dar de fiecare dată când eramîn America, sau oriunde eram, mergeam la vot, pentru că e importantsă votezi.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX și ce...
Armata a ieșit în stradă. Numărul infectaților a crescut alarmant
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce e pe cale să se întâmple cu pensiile românilor. Decizie importantă, azi, în Parlament
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
×
GÂNDUL LIVE 22.09.2020

Urmăriți GÂNDUL LIVEAu avut o nuntă cu peripeții. Autoritățile locale din Cluj-Napoca au ridicat mașina parcată neregulamentar de doi tineri căsătoriți. După nuntă, mirii se opriseră pentru zece minute să facă poze în parc. Astfel, mireasa a avut parte de o surpriză neplăcută: a privit neputincioasă cum i se ridică automobilul https://www.gandul.ro/19507743Călin Popescu Tăriceanu și Dragoș Bucurenci, printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 22 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide