EXCLUSIV VIDEO | Regizorul documentarului „Phoenix. Povestea”, dezvăluiri despre imaginile de arhivă care apar în film: ”Sunt din ani ’60, cu ei de la 15-17 ani, când încă erau la școală, fotografii care nu au fost niciodată publice”

Publicat: 15 09. 2022, 15:00
Actualizat: 15 09. 2022, 15:43

This browser does not support the video element.

Filmul documentar „Phoenix. Povestea” conține imagini de arhivă cu totul noi pentru public, a dezvăluit regizorul Cristian Radu Nema, în interviul pe care l-a acordat pentru Gândul. Regizorul Cristian Radu Nema a folosit în documentar imagini din propria arhivă, filmări realizate chiar de el în cei 15 ani de când a intrat în intimitatea vestitei formații. Pentru prima dată, publicul va putea vedea și imagini din perioada în care membrii legendarei trupe erau elevi în Timișoara, dar și filmări ale regizorului Ioan Cărmăzan și imagini din perioada în care trupa a fost în Germania.  

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, și regizorul Cristian Radu Nema au prezentat, în interviu, detalii despre filmul documentar „Phoenix. Povestea” la care au lucrat împreună, despre istoria legendarei trupe românești, născută în 1962, la Timișoara, sub numele Sfinții. Filmul care va fi lansat pe 16 octombrie, la Sala Palatului, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a legendarei trupe.

„Filmul este al nostru, al românilor”

„Filmul nu este al meu sau al lui, sau al lui, filmul este al nostru, al românilor, cei care suntem datori pentru energia primită de la trupă, de la acele creații care nu o să mai fie egalate niciodată. Creațiile domnului Covaci, domnului Baniciu, Kappl, Lipan, Moni Bordeianu nu vor fi niciodată egalate”, a mărturisit regizorul filmului documentar.

Moni (Florin) Bordeianu, prietenul de-o viață al lui Nicu Covaci, cu care a compus toate piesele originale din “perioada beat” a primilor ani ai trupei-simbol Phoenix , și-a confirmat prezența la lansarea filmului documentar, iar dorința regizorului este ca toți membrii formației din cele șase decenii de viață să poată participa la evenimentul aniversar.

Filmul are imagini prezentate în premieră din toată perioada de 60 de ani a legendarei trupe.

„Sunt imagini din ani ’60, cu ei de 15 ani, 16 ani, 17 ani, când încă erau la școală, în brigada Școlii Medii nr. 2 din Timișoara. Sunt imagini video, fotografii care nu au fost niciodată publice, multe dintre ele. Apoi, perioada anilor ’70 și imaginile inestimabil de valoroase ale domnului regizor Ioan Cărmăzan, care a filmat atunci pe munți și în zăpadă”, a detaliat regizorul.

În film apar și imagini inedite din perioada în care trupa era în Germania, dar și înregistrări video ale lui Cristian Radu Nema din ultimii 15 ani, la concertele trupei, la care avea camera cu el, fără ca atunci să știe că va exista acest proiect.

„Interesant pentru public ar fi să înțeleagă de ce s-a format această grupă, trupă, această societate, pentru că Phoenix era mai mult decât o formație de patru, cinci indivizi”, spune Nicu Covaci, punând în context apariția formației, în anii ’60.

„A avut niște motive, am fost provocați de niște situații politico-economico-ce știu eu și este interesant ca lumea să vadă fenomenul în sine, nu pe ăla sau pe la ăla, sau pe ăla”, a subliniat liderul trupei.

Documentarul ”Phoenix. Povestea”, mărturie despre sacrificiu și pasiune dusă la extrem

Liderul trupei și regizorul Cristian Radu Nema au prezentat, în interviul acordat pentru Gândul, detalii despre filmul documentar la care au lucrat împreună, „Phoenix. Povestea”, despre istoria legendarei trupe românești.

Filmul documentar va rula în premieră pe 16 octombrie, de la ora 19:00, la Sala Palatului din Capitală. Acesta a putut fi vizionat, în varianta de lucru, în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, ajuns la a 13-a ediție, care s-a desfășurat la Iași, la începutul lunii august, în prezența liderului trupei Phoenix, Nicu Covaci, și a regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis.

“Phoenix. Povestea” este un film despre suprema credință și sacrificiu, pasiune dusă la extrem, tumult, iubire, un film visat, programat mental timp de cinci ani de regizorul-speranță al tinerei generații din cinematografie, Cristian Radu Nema.

Trupa a renăscut de atâtea ori din propria cenușă, iar povestea despre fenomenul Phoenix  nu are început și nici sfârșit, afirmă regizorul Cristian Radu Nema.

În interviul pe care l-a acordat pentru Gândul, Nicu Covaci a fost generos în declarații. Vorbește sincer, pasional, răscolitor, despre el, ei și Phoenix, de la prima melodie – „Știu că mă iubești (Și tu!)” – până la ultima pe care a compus-o și pentru care încă nu are versuri.

Nicu Covaci este o legendă vie, chiar dacă el nu se declară de acord cu asta. Când vorbește despre acest film, este ca un copil care, în sfârșit, primește unul dintre frumoasele daruri la care a râvnit în tăcere atâția amar de ani. Viața lui, parte din ea devoalată public, mai are încă mistere, pe care le lămurește în interviul pentru Gândul. Cum ar fi motivul pentru care Mircea Baniciu nu a mai fugit din țară cu trupa în 1977. Și picanterii din planul de fugă pe care Nicu Covaci, până în ultimul moment, nu l-a spus nimănui.

Nicu Covaci a rămas un protestatar și așa va muri. Are o ciudă teribilă pe toți cei care n-au făcut nimic pentru România și – spune el – au trădat-o. Locuiește în Spania unde țara natală i-a rămas aproape, ștanțată în adâncul inimii lui mari de muzician, pictor și motociclist, pentru că locuința lui, unde trăiește alături de iubirea vieții, Ivona, “are în față marea și în spate Ceahlăul și o pădure de pini”.

Nu vrea să se întoarcă și să trăiască în România, dintr-un motiv surprinzător: “Aș intra imediat la pușcărie!”. El explică pe îndelete de ce și ce le-ar face celor care și-au bătut permanent joc de România. E supărat, e un munte de revoltă pentru că mulți l-au trădat, dar și mai mulți au trădat țara pe care o iubește.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Nicu Covaci, despre filmul documentar „Phoenix. Povestea”. „Mesajul este: «Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!»”. Când va fi lansat

EXCLUSIV VIDEO | De unde vine numele legendarei trupe Phoenix? Nicu Covaci: ”Eram cei mai răi băieți din Timișoara și ne-am numit Sfinții. După o vreme, am fost interziși”