Festivalul „Serile Filmului Românesc”, dedicat lui Marcel Iureș, succes deplin pe scenele din Iași. Ioana Dichiseanu: „Artiștii trebuie să fie nemuritori”

Festivalul „Serile Filmului Românesc”, dedicat lui Marcel Iureș, succes deplin pe scenele din Iași. Ioana Dichiseanu: „Artiștii trebuie să fie nemuritori”
Surse foto: Facebook – Serile Filmului Românesc / Julia Dima
Publicat: 08/08/2022, 14:41

Cea de-a 13-a ediție a Festivalului „Serile Filmului Românesc”, de la Iași, dedicată lui Marcel Iureș, s-a încheiat duminică seară, după cinci zile de spectacole de teatru, proiecții de film, lansări de cărți și albume.

Personalități din lumea cinematografiei și invitați de seamă au participat, la Iași, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc, dedicată lui Marcel Iureș.

Peste o mie de spectatori au fost prezenți în prima zi de festival, în 3 august, primindu-l cu aplauze pe invitatul special al festivalului, Marcel Iureș. El a fost recompensat pentru întreaga activitate cu Premiul SFR #13 și primit cu aplauze la Iași, orașul în care actorul ar fi vrut să se mute, după cum el însuși a menționat.

„Ne aflăm într-o capitală istorică de unde provine Cantemir, limba romană, marea poezie română, marea poveste română. E unul dintre puținele locuri unde se face liniște. Unde limba e mai dulce ca mierea, de asta cred că a venit Dulcinella să dea întâlnire cu dulceața limbii române. Vorbim de o capitală istorică și culturală, de bucătărie, ce să mai zic, cred că pot să mor de fericire! Să nu fi venit aici era un act de nebunie sau de înfumurare! Am venit cumva ca acasă, cu plecăciuni. Să mă văd și pe tramvaie și pe mașini și în hotel e mult”, a spus el Marcel Iureș, invitatul special SFR13, potrivit organizatorilor.

La finalul festivalului, duminică, la Ateneul Național din Iași, are loc proiecția ultimului film din Retrospectiva Marcel Iureș – The Peacemaker – Pacificatorul.

La această ediție, premiile de excelență SFR  au mers la trei nume mari din cinematografia românească: Tora Vasilescu, Serban Marinescu și Stere Gulea.

Expoziția „Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu”, la Ateneul Național din Iași

Pe scenele din Iași au fost prezenți, prin urmașii lor, și mari actori români trecuți în neființă. Astfel, Gala CineMemoriam, unul dintre evenimentele premium ale acestei ediții, a fost dedicată celor care nu mai sunt, dar care merită o recunoaștere în cadrul unicul festival dedicat exclusiv filmului românesc. La Ateneul Național din Iași, actorii Florina Cercel, Luminița Gheorghiu și Ion Dichiseanu au fost evocați în cadrul unui eveniment complet, cu secvențe din viața acestora și unde apropiații și membrii familiei au fost prezenți: Carmen Tănase, Ileana Popovici, Laurențiu Damian și Ioana Dichiseanu.

„Artiștii trebuie să fie nemuritori și vor fi nemuritori prin rolurile pe care le-au trăit. Artiștii respiră arta. Tata tot timpul era întrebat dacă preferă teatrul sau filmul. Tata spunea: le iubesc pe ambele, dar mai mult iubesc filmul, pentru că filmul rămâne”, a declarat Ioana Dichiseanu, despre tatăl ei.

La Ateneul Național din Iași a fost reunită o serie de fotografii, lucruri și obiecte care au aparținut actorului Ion Dichiseanu, sub titlul Un rol este o viață de om – In memoriam Ion Dichiseanu. Expoziția se poate vizita până la sfârșitul lunii august la Galeria Regală de Artă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
IMAGINI EXCLUSIVE | Bănică Jr. & Lavinia Pârva, disciplinați de ”șefulică” în Floreasca!
FOTO. Andreea Bălan, imagini interzise cardiacilor! S-a pozat într-un costum de baie care a lăsat...
Mascarada democrației s-a încheiat: Kremlinul le transmite un mesaj de amenințare adversarilor lui Putin
Veste cruntă despre fiul lui Mădălin Ionescu! Medicii, șocați
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce faci dacă ai pierdut cartea de identitate a mașinii (CIV)? Documentele necesare pentru înlocuire
Subiecte Istorie simulare BAC 2024: Examenul s-a încheiat. La ce oră se publică baremul pe...
Cât de toxice sunt bazele pentru mâncare din supermarket! Ce a reieșit, de fapt, după...
Boloş: Nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare...
Amendă de 12.000 de lei pentru cei care stau la bloc și nu respectă această...
PĂMÂNTUL a primit UN MESAJ de pe LUNĂ în care ni se spune să...
Surpriză de proporții în cazul Elena Udrea. 8 judecători au decis
Prințul Harry, în război cu Regina Camilla. Culisele conflictului cu mama vitregă
Care este numele real al lui Radu Siffredi. De ce „poartă” numele unui star internațional...
BANCUL ZILEI. Bulă: Chelner, de ce nu mi-ai umplut ceașca până la semn cu ţuică...
Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?