Cătălin Cherecheș vrea să fie eliberat din închisoare și așteaptă decizia instanței la contestația în anulare a condamnării primite în noiembrie 2023. Fostul primar din Baia Mare a ajuns joi în fața magistraților clujeni. El încearcă să-i convingă că a fost condamnat pentru fapte care s-au prescris în timp ce apelul procesului său era în desfășurare.
UPDATE: Instanța de la Curtea de Apel Cluj care urmează să dea o decizie în cazul contestației în anulare formulate de Cătălin Cherecheș a anunțat că amână judecarea cauzei și a dat un nou termen de judecată în 28 aprilie.
Știrea inițială:
Cătălin Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Înainte de sentință, primarul din Baia Mare a fugit în Germania, dar a fost extrădat ulterior, potrivit Antena 3 CNN.
Anterior, fostul edil al municipiului Baia Mare s-a concentrat pe schimbarea regimului de detenție, de la unul „închis” la unul „semideschis”. Ultimul demers în justiție făcut de Cătălin Cherecheș a fost pe data de 11 iunie 2024, atunci când și-a retras o plângere împotriva încheierii judecătorului desemnat cu supravegherea executării pedepsei.
Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, fostul edil se plânge că Penitenciarul Aiud nu-l lasă 5 ore pe zi în afara camerei și amenință că va informa autoritățile germane, care au fost de acord să-l extrădeze, dar numai cu respectarea acestui detaliu. Mai exact, avocații lui Cătălin Cherecheș au depus și o serie de critici din partea clientului lor, pe care instanța le trece în revistă în motivarea prin care ia act de retragerea cererii.
Condițiile în care ar fi încarcerat în țară Cătălin Cherecheș – condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, fugit în Germania, unde se află în arest – se conformează normelor cerințelor europene privind condițiile de cazare, susține conducerea Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în scrisoarea – consultată de Gândul, care a fost transmisă instanței germane chemate să decidă dacă fostul primar din Baia Mare va executa sau nu pedeapsa în țară.
Reamintim că fostul primar a început să-și ispășească pedeapsa pe data de 19 martie 2024, după ce a fost repatriat din Germania. Cătălin Cherecheș a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pe data de 24 noiembrie 2023, fiind prins patru zile mai târziu, la Augsburg.
După ce a fost extrădat de magistrații de la Tribunalul din München, Cătălin Cherecheș a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde a petrecut 21 de zile în carantină, fiind mutat apoi la Penitenciarul Aiud, unde se află și în prezent.
Deținutul Cătălin Cherecheș a participat – în cadrul Penitenciarului Rahova, cât şi în cadrul Penitenciarului Aiud – la diverse activităţi, precum: programul de adaptare la viaţa instituţionalizată, în cadrul Penitenciarului Rahova, activități educative, demersuri de reintegrare socială. În plus, fostul edil s-a înscris la toate cursurile şi activităţile educative, sociale şi psihologice, se arată în documentul citat de Libertatea.
Cătălin Cherecheș s-a dovedit a fi „străin de orice repere de corectitudine”, s-a „erijat în postura de victimă a statului și serviciilor de informații”, a încercat să-i mintă pe anchetatori și să-i ducă cu preșul pe judecători, rezultă din motivarea Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat definitiv pe primarul din Baia Mare la 5 ani de închisoare.
Pentru toate aceste considerente, judecătorii au ajuns la concluzia că PSD-istul Cătălin Cherecheș „a devenit nedemn să ocupe orice funcție publică”. Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.
Magistratul care a dat această sentință este Georgiana Hîngan, judecătoarea pe care soacra lui Cătălin Cherecheș, Claudia Gliga, ar fi încercat să o mituiască, fiind prinsă în flagrant de procurorii DNA. Potrivit deciziei instanței de judecată, din durata pedepsei de 5 ani a lui Cătălin Cherecheș îi va fi scăzută perioada de câteva luni în care a stat în arest, în anul 2016.
În luna februarie a anului 2022, primarul din Baia Mare a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită de către Tribunalul Cluj, decizia nefiind una definitivă. Cherecheş a fost trimis în judecată de DNA în data de 20 mai 2016, pentru luare de mită în formă continuată, după ce ar fi primit de la o persoană din conducerea CS Fotbal Club Municipal Baia Mare 70.000 de lei, pentru a susţine financiar clubul.
Citește și: