CCR: Legea privind acordarea unui stimulent de risc pentru profesori, neconstituţională

Publicat: 09 12. 2020, 17:16
CCR: Legea privind acordarea unui stimulent de risc pentru profesori, neconstituţională / Foto: Shutterstock

Curtea Constituțională a decis că Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului este neconstituțională.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior promulgării,a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, transmite CCR.

La începutul lunii noiembrie, guvernul a atacat la Curtea Constituțională Legea pentru acordarea unui stimulent de pentru personalul din învățământ în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie, prevedea acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului determinat de pandemia de COVID-19.

Profesorii sunt în prima linie şi merită aceşti bani. Este un ajutor similar celui primit de medici care au totuşi şi echipamente de protecţie. Profesorii au numai o mască. Trebuie precizat că aceste sume vor fi primite de cadrele didactice numai pentru orele în care acestea stau cu elevii faţă în faţă, nu şi atunci când se intră în scenariul roşu, cu ore în regim online”, spunea Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

CCR: Legea prin care permisul de vânătoare poate fi obţinut după şase luni de stagiatură, neconstituțională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că Legea care prevede reducerea duratei stagiului pentru dobândirea permisului permanent de vânătoare şi introducerea unui nou mijloc de practicare a vânătorii, anume cu păsări de pradă, este neconstituţională.

„În şedinţa din 9 decembrie 2020, Curtea Constituţională, în cadrul controlului anterior promulgării, a pronunţat, cu unanimitate de voturi, următoarele decizii de admitere – A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Preşedintele României şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006” transmite CCR.