DEMISIE. Ana Birchall, despre decizia CEDO în cazul Kovesi: „Este și un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR, Valer Dorneanu. Să își dea demisia de onoare”

Publicat: 05 05. 2020, 12:37
Actualizat: 07 04. 2021, 00:31
Foto: Ana Birchall Facebook

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține, într-o postare pe Facebook, că decizia CEDO care îi dă dreptate fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, în procesul cu statul român, reprezintă un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR, Valer Dorneanu, și pentru toți judecătorii care au susținut și votat decizia Curții din 2018.

Mai mult, Birchall cere demisia de onoare a lui Valer Dorneanu, președintele CCR și îl arată cu degetul și pe Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției.

„Decizia CEDO de astăzi este o palmă rușinoasă pentru CCR afectând grav credibilitatea Curții Constituționale a României. Este și un cartonaș roșu devastator pentru președintele CCR domnul Valer Dorneanu și judecătorii care au votat și au susținut această decizie care ține mai degraba de jocuri politice și nicidecum de lege și Constițutie! Solicit ca toți cei care au susținut și au votat pentru această decizie : Dorneanu (fiind și raportor) Varga, Pivniceru să își dea demisia de onoare cu scuzele cuvenite românilor,” a scris pe Facebook ,marți, Ana Birchall.

Reacția fostului ministru al Justiției vine după ce CEDO i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în urma plângerii depuse de fosta șefă a DNA, privind revocarea sa din funcție, în 2018.

„Această decizie este o palmă foarte grea și tot atât de rușinoasă și pentru fostul ministru al justiției, domnul Tudorel Toader care a mai fost și judecator CCR peste 10 ani. Consider că și domnul Tudorel Toader ar trebui să își dea demisia de onoare cu scuzele pe care le datorează românilor și sistemului judiciar! Revin cu analiza detaliată a acestei decizii,” a continuat Ana Birchall.

Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a contestat revocarea din funcţie din 9 iulie 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat iniţial să semneze decretul de eliberare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi, iar speţa a ajuns, prin sesizarea premierului Viorica Dăncilă, pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a înclinat în favoarea cererii lui Tudorel Toader.