Radu Mazăre, achitat într-un dosar în care fusese condamnat pentru abuz în serviciu. Decizia e definitivă

Publicat: 18 01. 2021, 18:55
Actualizat: 18 01. 2021, 19:08
Sursa foto: MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa l-au achitat, luni, printr-o sentinţă definitivă, pe Radu Mazăre, într-un dosar în care fusese condamnat pentru abuz în serviciu. În primă instanţă, fostul primar al municipiului Constanţa fusese condamnat la 6 ani şi 6 luni de detenţie.

În acelaşi dosar, a fost achitată şi reprezentanta mai multor societăţi comerciale, Sorina Gina Hortolomei Moscu, ce fusese condamnată în primă instanţă la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru spălarea banilor, potrivit Agerpres.

În baza (…), respinge apelurile formulate de DNA, Serviciul Teritorial Constanţa şi partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa ca nefondate. În baza (…), admite apelurile formulate de inculpaţi, desfiinţează hotărârea atacată şi, rejudecând: (…), achită pe inculpaţii: – Mazăre Radu Stefan, pentru infracţiunile de ‘abuz în serviciu’ (…); – Hortolomei Moscu Sorina Gina şi SC Mehmetoglu SRL, pentru infracţiunile de ‘spălare a banilor’ (…); – SC Bulevard SA, pentru infracţiunile de ‘spălare a banilor’ (…); – SC Millenium Global Developement SA, pentru infracţiunea de ‘spălare a banilor’ (…). Ia act că măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare s-a revocat prin încheierea din 19.11.2019 faţă de inculpata SC Bulevard SA. Respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa ca nefondată. În baza (…), ridică măsura sechestrului asigurător aplicat (…) asupra bunurilor inculpaţilor. Înlătură dispoziţiile referitoare la condamnarea inculpaţilor, cele privind pedepsele complementare şi accesorii, obligarea la plata cheltuielilor judiciare către stat. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 18.01.2021″, este decizia Curții de Apel Constanţa.

Cum s-a ajuns la condamnarea lui Radu Mazăre în acest dosar

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţie Naţionale Anticorupţie, la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/mp, a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 mp, situat în staţiunea Mamaia, faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Cu ce sumă de bani a fost păgubit municipiul Constanța

Pe 28 februarie 2007, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 mp şi 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

Radu Mazăre este în prezent în penitenciar, fiind condamnat la 9 ani de detenţie într-un dosar privind retrocedările din staţiunea Mamaia.

Alegeri locale 2012 – Constanța: Al patrulea și ultimul mandat al lui Radu Mazăre/ Prăbușirea politică a excentricului edil constănțean și sfârșitul „dictaturii boeme” la Constanța

Candidatul USL la Primăria Constanța, Radu Mazăre, probabil cel mai excentric primar român al tuturor timpurilor, a câștigat în 2012 al patrulea mandat de primar cu peste 60% din voturi.

A fost cel mai scurt mandat al său, până în mai 2015 când și-a dat demisia afirmând că se simte „hărțuit” de DNA, după ce procurorii anticorupție au deschis mai multe dosare pe numele său.

„Scorul” obținut de Radu Mazăre s-a regăsit în voturile pentru Consiliul Local Municipal, unde USL a strâns 61%, Alianţa pentru Constanţa (PDL+ PNŢCD) – 12,74%, iar PPDD – 10,14%.

Alegerile locale 2012 s-au desfășurat fără suprize la Constanța

Alegerile locale s-au desfășurat fără suprize la Constanța, un oraș care producea, în acea perioadă, aproape 60 de miliarde de lei și situat pe locul 9 în topul celor mai interesante orașe pentru investitori făcut de revista Forbes.

”Monopolul” administrației Radu Mazăre cu nelipsitul Nicușor Constantinescu a fost de neclintit și după alegerile din 2012.

Însă dosarele DNA avansau, iar cel de-al patrulea mandat de primar al lui Mazăre a fost începutul sfârșitului „dictaturii boeme” instaurate de Mazăre la Constanța.

Astfel, Radu Mazăre (PSD/USL) a obţinut 62,78% dintre voturi și al patrulea mandat de primar. Următorii doi clasaţi sunt Christian Gigi Chiru (PDL/Alianţa pentru Constanţa) – 13,51% şi Claudiu-Iorga Palaz (UNPR) – 8,79%.

Aflat în topul structurii de putere pe care o crease la Constanța, edilul constănțean își făcuse un obicei în a crea un spectacol la fiecare apariție publică. Nu s-a dezmințit, atunci, nici la secția de votare.

Astfel, presa scria la acel moment „candidatul USL, Radu Mazăre, a venit la Secția de votare nr. 21 însoțit de trei tinere îmbrăcate în costume kaki și cu o beretă roșie pe cap, asemenea lui Mazăre, dar și de trei pensionare care purtau pe cap berete de aceeași culoare”.