Vicepremierul Dan Barna, despre desființarea SIIJ: Amendamentele sunt o măsură de compromis. CSM-ul va avea o responsabilitate pe care va trebui să și-o asume – VIDEO

Publicat: 22 03. 2021, 15:26
Actualizat: 22 03. 2021, 15:54

This browser does not support the video element.

Vicepremierul Dan Barna a susținut că prin amendamentele din proiectul privind desființarea SIIJ  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) primește o anumită „resposabilitate”. De asemenea, a reiterat faptul că acestea reprezintă „un compromis”. 

Un amendat la proiect prevede ca trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor pentru săvârșirea infracțiunilor considerate grave se poate face doar cu avizul secțiilor CSM.

Dan Barna, despre desființare SIIJ: „S-a găsit un compromis. Este unul de care nu sunt fericit”

„În urma discuțiilor și la nivelul coaliției, unde UDMR-ul a avut un alt punct de vedere, și în discuțiile din comisii, s-a ajuns la o formulă în care s-a găsit un compromis pentru care s-a primit raport în momentul acesta. Eu sper să avem miercuri la votul final, astăzi vor fi dezbateri, o decizie a primei camere, Camerei Deputaților, privind desființarea SIIJ”, a declarat luni, 22 martie, vicepremierul.

Forma actuală a proiectului de desființare a SIIJ este „un compromis”, potrivit lui Dan Barna.

„Este un compromis de care nu sunt fericit. Dar este un compromis necesar politic în acest moment pentru ca Secția Specială să devină istorie și să bifăm un element important în drumul spre ridicarea MCV-ului”, a mai susținut Dan Barna.

AMASP: „Orice anchetă penală poate fi blocată discreționar de către CSM”

De reamintit faptul că magistrații nu sunt de acord cu forma actuală a proiectului de desființare a SIIJ, întrucât ar crea un precedent periculos.

„Raportul comisiei care urmează a fi supus votului plenului parlamentului conține două amendamente prin care orice anchetă penală poate fi blocată discreționar de către CSM și care, în mod cu totul greșit, induc societății părerea că magistrații doresc să aibă imunitate pentru infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție, de serviciu și cele asimilate infracțiunilor de corupție prin crearea unei instituții noi, aceea a avizului secțiilor CSM cu privire la trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor pentru săvârșirea infracțiunilor considerate grave”, se arată într-un comunicat al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP).

Vicepremierul: „Obiectivul este ca Secția Specială să devină istorie”

„Obiectivul este ca Secția Specială să devină istorie. Repet, este un compromis. MCV-ul poate fi ridicat doar îndeplinind această condiție. Acest compromis care se regăsește în momentul de față… vom vedea cum va funcționa. În funcție de aceasta putem să discutăm și în viitor asupra lui. Eu cred că CSM-ul primește și niște responsabilitate într-o astfel de decizie. Din această perspectivă spun că este un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră ca secția specială să devină istorie”, a declarat Dan Barna.

De asemenea, vicepremierul a punctat faptul că parlamentarii USR-PLUS vor vota „categoric” desființarea Secției Speciale.

„Asta înseamnă și o responsabilitate pe care CSM va trebui să și-o asume”

Dacă poriectul de desființare a SIIJ este votat în forma actuală, magistrații vor avea o imunitatea foarte mare.

„Nu este o superimunitate. Este un aviz al uneia din secții, în funcție de magistratul respectiv, care ține de trimiterea în judecată, nu de începerea urmăririi penale. Repet, asta înseamnă și o responsabilitate pe care CSM va trebui să și-o asume.