Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, a avizat favorabil proiectul de desființare SIIJ, cu toate că a fost unul dintre susținătorii înființării Secției Speciale

Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, a avizat favorabil proiectul de desființare SIIJ, cu toate că a fost unul dintre susținătorii înființării Secției Speciale
Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, a avizat favorabil proiectul de desființare SIIJ, cu toate că a fost unul dintre susținătorii înființării Secției Speciale / Foto Mediafax - Andreea Alexandru
Publicat: 17/02/2021, 15:08
Actualizat: 17/02/2021, 15:20

Consiliul Legislativ, al cărui președinte este Florin Iordache, a avizat favorabil proiectul de lege privind desfiinţarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu unele observații. Majoritatea acestora sunt concentrate pe unele sintagme care ar trebui, în opinia Consiliului, reformulate.

Paradoxal, Florin Iordache este chiar unul dintre cei care au susținut, inițial, înființarea SIIJ, fiind considerat un oponent al ”Statului Paralel”. Decizia Consiliului Legislativ vine după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) avizase negativ acest proiect, avizul fiind unul consultativ.

Consiliul Legislativ, condus acum de fostul deputat PSD Florin Iordache, s-a pronunțat în favoarea desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, formulând o serie de observații pe proiectul care vizează desființarea Secției Speciale.

Printre problemele semnalate de Consiliul Legislativ se numără faptul că ”trebuie să se stabilească modul de preluare a dosarelor aflate pe rolul SIIJ” sau ”cum vor fi redistribuite posturile”.

”Textul este lipsit de claritate și precizie normativă, întrucât ”cauzele aflate în curs de soluţionare Ia nivełul Secţiei” nu pot fi „transmise pe cale administrativă”, așa cum se prevede în proiect. Astfeł, în acord cu normele tranzitorii specifice în aceste situaţii, este necesar ca textul să prevadă în mod expres faptul că respectivele cauze se preiau de către parchetele competente potrivit legii. Este necesară, de aceea, reanalizarea în formularea corespunzătoare a normei”, se arată în avizul Consiliului Legislativ, semnat de Florin Iordache.

”Totodată, semnalăm că, prin gradul mare de generalitate, expresia „fiind redistribuite în cadrul ceiorlalte secții ori în cadrul altor parchete, în funcție de necesități” nu îndeplinește criteriile de claritate și accesibilitate. Ca urmare, este necesară reformularea textului, astfel încât să fie prevăzute în mod expres criteriile potrivit cărora se va efectua redistribuirea posturilor aflate în schema de funcții și de personal a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se mai menționează în cuprinsul hotărârii prin care proiectul de desființare a SIIJ este avizat pozitiv de Consiliul Legislativ.

Trebuie menționat că și avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ.

Codrin Ștefănescu a răbufnit: ”Florin Iordache a avizat pozitiv mizeria de proiect”

Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al PSD, s-a dezlănțuit la adresa lui Florin Iordache, după avizul pozitiv dat de Consiliul Legislativ pe poriectul privind desființarea SIIJ.

Considerând că este vorba despre o ”mizerie de proiect”, Codrin Ștefănescu s-a declarat absolut surprins de acest aviz pozitiv dat de Florin Iordache.

”Incredibil! Florin Iordache a avizat pozitiv mizeria de proiect al reziștilor privind desființarea Secției de Investigarea a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ)! Tocmai Florin Iordache, unul dintre creatorii Secției, unul dintre oponenții Statului Paralel, fostul luptător împotriva abuzurilor și încălcărilor drepturilor cetățenești! Omul pe care l-am apărat public de sute de ori! Pe care l-am susținut ca ministru al justiției, pentru care m-am certat rău cu trădătorul de Grindeanu!”, a scris Codrin Ștefănescu pe pagina sa de Facebook.

”Eu am crezut şi cred în continuare că această secţie trebuie să existe, dar avizul pe care l-am dat nu puteam să îl dau negativ. Toate argumentele pentru care proiectul nu este bun le-am trecut în motivarea avizului. Oportunitatea nu o pot stabili eu. Dacă SIIJ e făcută prin lege, tot prin lege trebuie desfiinţată, dar repet, oportunitatea nu o pot stabili eu”, a declarat Florin Iordache, potrivit DC News.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Tragedia care a șocat toată România! Raed Arafat, anunț de ultimă oră: "Nu se va...
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021