50% dintre gravide merg la consult în sistemul privat. De ce fug femeile însărcinate de medicul de la stat

50% dintre gravide merg la consult în sistemul privat. De ce fug femeile însărcinate de medicul de la stat
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 22:10

Jumătate dintre gravidele României aleg într-un an să meargă laconsult pe perioada celor 9 luni de sarcină la un medic dinsistemul privat, relevă o cercetare recentă a FederațieiOrganizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului (FONPC).Deși sunt plătitoare de asigurări de sănătate, 50% dintre româncepreferă să plătească la particular decât să-și monitorizeze sarcinala medicul din policlinica de stat. Explicații există, spune dr.Diana Nistorescu, directorul executiv al FONCP. „În sistemul privatse așteaptă mai puțin și-n plus se dezvoltă o relație între medicși pacientă”.

De altfel, acesta nu este singurul procent îngrijorător, susținrealizatorii studiului. 5% dintre gravide duc pe picioare perioadasarcinii fără nicio consultație prenatală (reprezentând circa10.000 de gravide într-un an), în vreme ce 18% dintre ele(reprezentând 38.000 de gravide) au parte doar de maximum 3consultații de-a lungul celor 9 luni.

Potrivit cercetării, ale cărei rezultate cantitative au fostprezentate ieri în cadrul unei conferințe, 55% dintre gravide seadresează direct medicului obstetrician pentru a fi monitorizate,în vreme ce doar un procent de 45 la sută preferă medicul defamilie, specialistul care le poate recomanda și setul de analizegratuit la care o gravidă are dreptul potrivit legii.

Ce analize sunt gratuite pentru gravide

Din păcate, multe dintre româncele însărcinate nu-și cunoscdrepturile și nici faptul că au acces la un set de analize uzual,care include homoleucograma, ureea, creatinina, acidul uric,glicemia, trigliceridele, colesterolul, calciul total și calciulionic, magneziu, sideremia, sumarul de urină, urocultura, VDRL, HIVși grupa sangvină și Rh. „Gratuitatea nu include însă și restultestărilor necesare, precum toxoplasmoza, Chlamydia, Rubeola,hepatita C și B și citomegal-herpesul. Toate acestea sunt extrem decostisitoare”, susține dr. Marina Luculescu, medic de familie. Nicimăcar o ecografie nu intră în lista de gratuități, mai zice cutristețe Luculescu. Cu toate acestea, viitoarele mame efectueazăîntr-un procent de 14,1% procedurile din standardul de controlprenatal (CP) în luna a 7-a de sarcină, în vreme ce doar 11% dintreele se supun controalelor în luna a 3-a de sarcină.

Potrivit analizei FONPC, femeile plătesc investigațiile. Astfel,59% dintre ele au scos bani din buzunar pentru ecografii, 21,2%pentru examenele de urină și 34% pentru analizele de sânge. În ceeace privește îngrijirea prenatală, gravidele au primit suplimentelede fier (60%) și de acid folic (30%), în vreme ce 70% dintre elespun că li s-au administrat, pe lângă acestea, și vitamine peperioada sarcinii. „Or, vitaminele sunt o modă, nu o practicăcorectă” – atenționează dr. Nistorescu.

71% dintre nașterile din România suntnaturale

Studiul Federației, realizat în vara trecută pe un eșantion de490 de femei, care au născut în spitalele de stat din România,alese aleatoriu din cele 8 regiuni reprezentative ale țării, arelevat și alte aspecte privind condițiile sanitare și emoționaleprin care trece o gravidă. Potrivit cercetării, 57,3% dintre femeiîși aleg maternitatea după medicul pe care îl cunosc.Profesionistul rămâne astfel un catalizator care trage după sine șipacienta, în vreme ce 41% dintre femei spun că aleg maternitatea înfuncție de proximitatea acesteia de locuință. Doar 31% opteazăpentru un spital în care au încredere, în vreme ce 12,9% aleg înfuncție de existența sistemului rooming-in. Româncele nasc pe calenaturală, arată cercetarea, într-o proporție de 71%. Totuși existăun procent în creștere al gravidelor care optează să aducă pe lumeun copil prin cezariană. Alegerea este motivată fie de existențaunor afecțiuni care o recomandă (27%), fie de binele copilului(26%).

Peste 30% dintre românce susțin că nasc fără anestezie, în timpce 22% au beneficiat de anestezie locală, iar 14% de anesteziegenerală. Experiența nașterii este una colectivă – și asta pentrucă în România aproape 60% dintre femei și-au petrecut travaliulîntr-o sală în care se aflau mai mult de două gravide. 19% dintregravide au declarat că s-au aflat cu mai mult de două femeisimultan în travaliu. În ceea ce privește însoțirea în timpultravaliului ori asistența din partea unei persoane, 76% dintreromânce spun că au fost ajutate de asistentă sau de moașă, 46% decătre medic, în timp ce un procent de 16% nu a beneficiat deasistență. Doar 12% dintre gravide au fost însoțite de soț, învreme ce 7% dintre femei au preferat să își aibă alături de elemamele.

Cercetarea a arătat că mai mult de jumătate dintre femei nu știucă cineva care le poate acompania pe perioada nașterii, doar 27%cunoscându-și acest drept. În vreme ce 26% dintre gravide au fostvizitate pe perioada travaliului, 52% dintre ele nu au primit nicioîncurajare din partea celor apropiați.

Frică și durere – astea sunt stările gravidelor în timpultravaliului. Cu toate astea, 63% dintre femei spun că au fostîncurajate verbal, în timp ce peste jumătate dintre ele au primitexplicații asupra evoluției. Dar, relevă studiul, 35% dintre femeiîși doresc ca atitudinea personalului să se îmbunătățească.

74% dintre gravide aduc de acasă materialeconsumabile

Odată devenită mamă, românca aduce de acasă materialeconsumabile. 74% dintre femeile chestionate au declarat că n-aufăcut excepție de la regulă. Întrebate însă cum s-ar puteaîmbunătăți nașterea în România, 42% dintre chestionate nu au avutnicio propunere, 35% au susținut îmbunătățirea atitudiniipersonalului, în vreme ce 15% și-ar dori condiții mai bune decazare.

Deși 3% vorbesc despre absența medicamentelor, iar 14% invocăcurățenia. peste jumătate dintre femeile chestionate nu au nici opropunere de îmbunătățire a condițiilor din maternități. Să fieresemnare?

INFO PLUS

Cifrele gravidei în România

• 29 % dintre gravide ausolicitat angajatorului schimbarea condițiilor de muncă
• 73% dintre femei află căsunt însărcinate în absența menstruației. Doar l 33% află vestea înurma unui examen ginecologic
• 96% dintre femeibeneficiază de alocația de creștere a copilului
• 95% dintre femei îșiinformează șefii că sunt însărcinate

INFO PLUS

Portretul tatălui român
• 33% dintre tați sunt bucuroșila nașterea copilului
• 27% dintre bărbați își vădsoția în prima oră după naștere, în timp ce 4% o văd în primele 24de ore
• 20% dintre bărbați își sărutăsoția atunci când o văd după naștere
• 21% dintre tați își văd copilulîn prima oră, în timp ce 3% văd bebelușul în primele 24 de ore

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021