Am un salar de… conduc un Seat Leone și dețin bijuteri damă: Ce greșeli au făcut politicienii și funcționarii publici în declarațiile de avere

Redactor:
Alexandra Pele
Anca Boagiu, ministrul transporturilor, Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank, precum și alți funcționari publici sau politicieni din România au întâmpinat probleme la completarea declarațiilor de venit.

Anca Boagiu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank, precum și alți politicieni și funcționari publici din România au întâmpinat probleme la completarea declarațiilor de venit.

Astfel, ministrul Transporturilor a declarat în luna iunie a acestui an că deține un Seat „Leone”, în loc de Leon, în timp ce Radu Ghețea a notat la rubrica bunurilor din metale prețioase „bijuteri damă” în valoare de 27.000 de euro, potrivit datelor Agenției Naționale de Integritate.

Anca Boagiu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii

Contactați de gândul, reprezentanții MTI au spus că greșeala din declarația de avere „a fost făcută din grabă”.

Radu Grațian Ghețea, președinte CEC Bank

Președintele CEC, Radu Grațian Ghețea, nu a putut fi contactat de gândul pe marginea acestui subiect până în momentul publicării materialului.

Mai mulți funcționari publici au greșit în declarațiile de venit numele mărcii autoturismelor pe care le dețin sau ale băncilor de unde și-au luat credite. Spre exemplu, pentru Volkswagen avem următoarele variante: „wolzwagen”, „wolksvagen” sau popularul „wolkswagen”, găsit la trei angajați ai aparatului public.

Alte greșeli identificate în urma vizionării, prin sondaj, a mai multor declarații de venit sunt „fănaț”, în loc de „fânaț” sau „salar”, în loc de „salariu”. De asemenea, diacriticele s-au dovedit a fi opționale pentru mulți dintre funcționari, chiar și pentru cei care și-au completat declarațiile de mână.

Pară Loranț, secretar general adjunct la Ministerul Mediului și Pădurilor – Wolksvagen

Brad Rodica Anca, asistent cabinet Ministerul Sănătății – Wolkswagen

Solomon Antonie, primar Craiova – Wolkswagen

Ionașcu Gabi, primarul municipiului Slobozia – Wolkswagen

Anghel Gheorghe, primar Olanu – Wolzwagen

Ilyes Iuliu, primar Satu Mare – salar

Contactat de gândul, primarul din Satu Mare a declarat că nu a observat scăparea din declarația de avere. „Îmi asum greșeala. Dacă m-ați fi întrebat pe stradă nu garantez că aș fi știut să vă răspund cum este corect, salar sau salariu”, recunoaște Ilyes. Primarul spune că, în general, el completează doar cifrele, folosind formularul din anul anterior.

Oltean Bogdan Daniel, funcționar public, Ministerul Administrației și Internelor – Raiffeissen Bank

Barac Lidia, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției – fănaț

Inchide