Câte zeci de mii de sarmale au fost gătite într-o singură oală. Recordul mondial, omologat la Odorheiu Secuiesc

Publicat: 09 11. 2014, 08:58
Actualizat: 30 12. 2017, 11:35

Potrivit organizatorilor, ideea doborârii recordului mondial, deținut până sâmbătă de un bucătar din Serbia, s-a conturat anul trecut, în luna noiembrie.

„În primăvară am început să facem calcule, câtă materie primă ne-ar trebui ca să pregătim o cantitate cel puțin dublă de sarmale decât cea din precedentul record mondial. Însă, înainte de toate, ne trebuia o oală corespunzătoare în care să le gătim”, a spus maestrul bucătar Benedek Arpad, șeful echipelor de bucătari și de voluntari.

Astfel, meșterii din Odorhei s-au apucat de treabă și au confecționat cea mai mare oală din inox din țară.

„Au fost foarte multe probleme tehnice pe care trebuia să le rezolvăm pentru ca oala să funcționeze la parametri normali. Căldura trebuia să se repartizeze uniform, motiv pentru care am prevăzut fundul oalei și pereții laterali cu o izolație termică. Energia se distribuie în șase trepte, automatizat și când se atinge temperatura finală, aceasta se stabilizează și se menține constantă până la finalizarea gătitului”, a explicat inginerul Papp Jeno, patronul firmei care a realizat vasul.

Odată terminată, oala cu diametrul interior de 3,1 metri, înaltă de 70 de centimetri și cu o capacitate de 4,7 metri cubi, a fost ridicată cu o macara pe un trailer și transportată la Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc.

În ultima săptămână, echipa formată din 14 bucătari profesioniști din Covasna și Harghita a început pregătirile pentru noul record mondial. Compoziția de sarmale a fost pregătită la Gheorgheni, după o rețetă tradițională specifică zonei, în condiții de maximă igienă, apoi a fost porționată, ambalată în caserole de unică folosință și trimisă la Odorheiu Secuiesc, iar varza murată a fost asigurată de o firmă specializată pe murături din localitate.

„Am folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată și slănină simplă, 156 de kilograme de ceapă, 117 kilograme de orez, cinci kilograme de usturoi, cimbru și condimentele obișnuite la sarmale, sare, piper, aproximativ 20 de kilograme de boia de ardei și cam trei tone de varză murată. Rețeta folosită este cea tradițională, a bunicilor”, a precizat Benedek Arpad.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 250 de voluntari din șapte localități din județele Harghita, Covasna, Brașov și Mureș, împărțiți în 24 de echipe, au înfășurat sarmale.

Fiecare echipă trebuia să ruleze cel puțin o mie de sarmale în trei ore, dar cei mai harnici – echipa din Miercurea Ciuc – și-au depășit norma în jumătate din timpul acordat.

Sarmalele, 27.104 de bucăți, au fost rânduite unele peste altele în cutii speciale de inox perforat, acestea fiind apoi așezate în oala de 4.580 de litri, cu ajutorul unui motostivuitor.

Organizatorii au anunțat că preparatul trebuie să fiarbă la foc domol timp de cel puțin opt ore și, pentru ca așteptarea să fie mai ușoară pentru toată lumea, inclusiv pentru publicul format din peste 3.000 de persoane, șapte ansambluri folclorice au întreținut buna dispoziție.

După ce bucătarii au gustat și au constatat că sarmalele sunt făcute, oala a fost ridicată cu o macara, cântărită cu un cântar electronic, rezultatul fiind fotografiat și apoi confirmat de reprezentantul Guinnees World Record Limited, Annabel Lawday.

„Am verificat dacă au fost respectate toate regulile, m-am asigurat că măsurătoarea a fost corectă, am constatat că fostul record a fost depășit și, cum au fost întrunite toate condițiile, vă anunț că da, avem un nou record mondial aici, la Odorheiu Scuiesc”, a declarat Annabel Lawday, după înmânarea atestatului.

Sarmalele vor ajunge la peste 4.000 de persoane, la copiii din orfelinate și la vârstnicii din azilurile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gheorgheni în Harghita, precum și la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, în județul Covasna.

Evenimentul, care a purtat numele de „Record mondial pentru comunitate”, a fost organizat de Primăria Odorheiu Secuiesc, în colaborare cu autoritățile locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe.

Precedentul record mondial îi aparține bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală de 1418,3 litri.