Ce apă minerală este mai bună pentru organism

Publicat: 19 11. 2013, 19:15
Actualizat: 05 07. 2016, 20:15

Apa este esențială organismului. Dacă fără mâncare un om poate supraviețui chiar și până la 40 de zile, fără apă organismul cedează după numai trei zile, afirmă medicii.

Specialiștii spun că apa ajută la bună funcționare a organismului, la scăderea în greutate și la menținerea unei mase corporale adecvate. Medicii mai precizează că înlocuirea apei cu alte lichide duce la apariția bolilor precum diabet, hepatită, afecțiuni gastrice sau cardiovasculare.

Pe piața din România există o varietate de ape minerale, care diferă în funcție de conținutul de ioni și minerale. În plus, acestea au și gusturi diferite. În aceste condiții unele tipuri de apă pot fi consumate zilnic, fară limitare, în timp ce altele trebuie dozate, pentru că sunt recomandate în tratarea unor boli.

Astfel, persoanele care suferă de litiază renală sau hiperaciditate la nivelul stomacului trebuie să renunțe la consumul de apă carbogazoasă, atenționează medicii. Apa îmbogățită cu bioxid de carbon creează aciditate. De aceea, este de preferat să se consume apa plată, care este echivalentă cu cea minerală, din punct de vedere al sărurilor.

Apa medicinală, de tipul celei de la izvoarele din stațiunile balneoclimaterice,  este foarte bună pentru persoanele care suferă de afecțiuni reumatice și afecțiuni gastrice, fiind utilizată atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern, dar numai la indicația unui medic specialist. Apa plată este cea mai indicată însă, pentru că are un nivel scăzut de substanțe carbogazoase, care se găsesc în compoziția ei naturală, fără nici un pic de adaos, așa cum se întâmplă în cazul apei îmbogățite.

Lipsa hidratării, atenționează specialiștii, poate chiar să agraveze unele boli. Deshidratarea conduce la creșterea glicemiei, accentuând în acest fel starea persoanelor cu diabet zaharat, dar agravează și alte afecțiuni, cum sunt bolile de inimă sau cele de rinichi.

Concurs de degustat apa

Pe 22 noiembrie se va organiza concursul Național de Ape Minerale, la Centrul AROMA din Corbeanca. Organizatorii și-au propus să realizeze un demers de evaluarea a pieței românești de apă minerală.

Odată cu acest concurs, producătorii vor putea să-și înregistreze probele de apă în următoarele patru categorii: apă minerală naturală, apă de izvor, apă de masă și apă medicinală.

Jurizarea se va face de către o comisie formată din 6 membri – 5 somelieri din România și unul din Italia: Davide Oltolini – președintele juriului și formator în Asociația Italiană a Somelierilor, specializat încă din 2002 în ape minerale. Din juriu vor face parte câțiva somelieri români de marcă: Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România 2011 (OSR2011) și Laurențiu Achim, președintele Federației Somelierilor din România (FSR).

Degustarea probelor se va face, în orb, pe categorii, iar evaluarea se va face cu ajutorul fișelor de degustare, în funcție de următoarele criterii: aspectul vizual (culoare, limpiditate, perlaj), impresia olfactivă, impresia gustativă (aromă, postgust), impresie globală (echilibru, corpolență).

Premiile se vor acorda pentru fiecare categorie în parte și vor purta mențiunea: „Apă apreciată și recomandată de juriul Concursului Național de Ape Minerale 2013”. Numărul de premii acordate la o categorie nu va depăși 30% din numarul total de probe înscrise la categoria respectivă.

Pentru producători va fi o premieră, deoarece nimeni nu a făcut până acum o evaluare comparativă, la nivel gustativ, a apelor minerale din piață. Pentru operatorii de HORECA rezultatele vor fi extrem de folositoare atunci când vor trebui să ia decizii de listare a apelor minerale. Pentru somelierii români va fi, cu siguranță, o premieră, care va marca începutul unei noi specializări profesionale. Sunt sigur că în scurt timp vor apare și în România ‘hidrosomelierii’. Nu în ultimul rând, pentru consumatori, rezultatele concursului vor fi un ghid util atunci când se vor afla în fața unui raft imens cu ape minerale și se vor întreba care este produsul ce li se potrivește mai bine.

Producatori de apă minerală invitați: Borsec, Stânceni, Poiana Negri, Perla Harghitei, Phoenix Buzias, Bucovina, Roua Muntilor, Carpatina, Bodoc, Amfiteatru, Perla Covasnei, Zizin, Vâlcele, Lipova, Tușnad, Hera, Izvorul Minunilor, Biborțeni, Harghita, Nova Oaș, Boholt, Keia, Talea, Azuga, Bilbor, Aqua Carpatica, Aqua Sara, Aqua Hercinica, Perenna Premier, Izvorul Muntelui, Spring Harghita, Apa Iezer, Poiana Izvoarelor, Apa Maxima, Calipso.