Culmea infrastructurii. Cele mai impresionante poduri, căi ferate, tuneluri și aeroporturi din lume – Galerie foto

Publicat: 23/04/2012, 19:30
Actualizat: 24/04/2012, 06:59

În fiecare an, apar tot felul de proiecte de infrastructură dince în ce mai întinse, înalte sau avansate din punct de vederetehnologic. Business Insider face o listă a celor maiimpresionante proiecte arhitecturale și de infrastructură.

Mponeng, din Africa de Sud, este cea mai adâncă mină din lume.În căutarea aurului, minerii coboară 3,8 kilometri. Asta înseamnă10 clădiri precum Empire State Building puse una peste alta.

Cu o înălțime de 822 de metri, Burj Khalifa (Dubai) este cel maiînalt zgârie-nori din lume. Are 162 de etaje și a fost dat înfolosință în 2010.

Transsiberianul (Rusia) este cea mai lungă cale ferată din lume,respectiv 9288 de km, conectând Moscova cu estul Rusiei și MareaJaponiei. Datorită căii ferate, mai multe așezări situate de-alungul ei s-au transformat în mari orașe.

Tunelul Gothard Base, situat sub Alpii elvețieni, va fi pestecâțiva ani cel mai lung tunel de cale ferată din lume. Odată ce vafi terminat, în 2017, el se va întinde pe 56,3 km, mai mult decâttunelul subacvatic Seikan din Japonia. Proiectul, care costă 8,4miliarde de euro, dorește să înlesnească transportul șicomerțul.

Observatorul Arecibo, făcut celebru de filmul „Golden Eye” dinseria James Bond, este situat în San Juan (Puerto Rico) și includecel mai mare radiotelescop din lume. În fiecare an, peste 100.000de oameni vizitează „farfuria” cu un diametru de 304,8 metri, cuajutorul căreia sunt studiate planetele apropiate și ionosfera.

Cea mai înaltă clădire de locuințe din lume este situată în GoldCoast City (Australia) și include apartamente de lux. Pe lângăacestea, clădirea are o punte de observație, situată la 235 demetri, de unde poate fi admirată o panoramă la 360 de grade aorașului.

Prima clădire din lume care a valorat peste un miliard de dolarieste un zgârie-nori de 27 de etaje din Mumbai (India), care acum eevaluat la două miliarde de dolari. Clădirea e deținută de cel maibogat indian, Mukesh Ambani, care controlează cea mai mare companieprivată din India.

Barajul Nurek, situat pe râul Vakhsh din Tadjikistan, este celmai înalt din lume. El atinge 305 metri înălțime, a fost terminatîn 1980 și generează 98% din electricitatea folosită în țară.

Întins pe mai mult de 8 kilometri, podul Suzhou-Nantong dinprovincia chineză Jiangsu este cel mai lung pod pe cabluri dinlume. El a scurtat drumul între orașele Nantong și Suzhou la o oră,de la cele patru ore cât durează călătoria cu ferryboatul.

Cel mai aglomerat aeroport din lume, Atlanta-Hartsfield din SUA,a deservit 89 de milioane de pasageri în 2010. Aeroportul esterenumit și pentru întârzierile mari ale zborurilor.

Portul Singapore este cel mai aglomerat port maritim din lume,primind 25 de milioane de transporturi anual. În orice moment, suntîn jur de 1.000 de vase în port, care pleacă și vin la fiecare 3-4minute.

Conducta Langeled, cea mai lungă din lume, transportă gazenaturale din Norvegia în Anglia. Conducta are 1.200 de kilometrilungime, iar pentru construcția ei s-a folosit un milion de tone deoțel.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....