Doi din trei români suferă de boli ale inimii, iar un nivelcrescut al colesterolului este principala cauză a apariției bolilorcardiovasculare. Alimentația neadecvată, stilul de viață sedentarși stresul sunt factorii care duc la creșterea nivelului decolesterol, spun medicii. Colesterolul nu este dăunător dacă nudepășești limita de 145 grame în întreg organismul. Fără el ar fidificil să ne concentrăm, să memoÂrăm sau să avem energie. „Odatădepășită această limită, colesterolul se depune pe vasele de sânge,îngustându-le și crescând riscul apariției bolilor de inimă”,explică dr. Camelia Teleianu, medic primar.
Colesterolul nu ține cont de greutate
Colesterolul este o substanță grasă produsă de ficat, responsabilăde formarea membranei celulelor și a anumitor hormoni. Atunci cândmâncăm grăsimi animale, organismul produce colesterolul înexces.
Potrivit specialiștilor, colesterolul mărit nu ține cont degreutate, astfel că persoanele care au depășit limita de 145 degrame pot fi atât slabe cât și supraponderale sau obeze.
Pentru a vedea dacă nivelul colesterolului este în limitanormală medicii recomandă o vizită la cabinet, pentru efectuareaunei analize de sânge. Aceasta este singura metodă prin care sepoate depista dacă limita colesterolului a fost sau nu depășită.Prețul unei astfel de analize este 10 lei sau gratuit pentrupacienții care se adresează mediÂcului de familie.
Medicii susțin că dincolo de medicamentație, alimentația joacăun rol important în scăderea nivelului de colesterol. Astfel,ciocolata poate deveni un aliat împotriva colesterolului mărit dacăconÂține multă cacao și este mâncată cu moderație. „CioÂcolataneagră are 70 la sută cacao și conține de două ori mai mulțiantioxidanți decât ciocolata cu lapte. Aceasta protejează corpulîmpotriva bolilor cardiovasculare”, spune dr. Mihaela Bilic.
Specialiștii mai recomandă să mâncăm zilnic între 5-10 grame defibre. Acestea se găsesc în fructe, legume, ovăz și fasole. Fibreleajută la captarea colesÂterolului în tractul digestiv, astfel încâtsă treacă mai degrabă prin întreg corpul, decât să păÂtrundă însânge. Astfel, este bine să se consume cereale la mic-dejun șifructe între mese. În plus, uleÂiurile vegetale, nucile șisemințele scad canÂtitatea de colesterol care pătrunde în circuitulsanguin, completează nutriționiștii.