De ce căsătoria dublează riscul de obezitate

Redactor:
Mădălina Chițu
De ce căsătoria dublează riscul de obezitate
După ce, în urmă cu un an, cercetătorii britanici au declarat că, după primul an de căsnicie, una din cinci femei se îngrașă cu cel mult 10 kilograme, oamenii de știință americani de la Universitatea din Carolina de Nord susțin că persoanele căsătorite prezintă un risc dublu de a deveni obeze, informează site-ul time.com.

După ce, în urmă cu un an, cercetătorii britanici au declaratcă, după primul an de căsnicie, una din cinci femei se îngrașă cucel mult 10 kilograme, oamenii de știință americani de laUniversitatea din Carolina de Nord susțin că persoanele căsătoriteprezintă un risc dublu de a deveni obeze, informează site-ultime.com.

Potrivit experților, riscul de obezitate în rândul femeilor estede 63 la sută, în timp ce bărbații prezintă un risc de aproximativ49 la sută după primii cinci ani de căsnicie. Una dintre cauzelefrecvente ale îngrășării în cuplu este schimbarea obiceiuriloralimentare după cele ale partenerului. Mâncatul la ore târzii,dezinteresul pentru propria persoană și renunțarea la abonamentulde la sală sunt alte motive din cauza cărora începem să luăm îngreutate, precizează cercetătorii.

Femeile renunță la sală după primul an decăsnicie

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au monitorizattimp de 20 de ani 6.949 de persoane, femei și bărbați. După ce eraucântăriți, voluntarii trebuiau să completeze anual fișe despreobiceiurile culinare și despre cât de intens era antrenamentulfizic. Experții au constatat că numărul kilogramelor creștea înfiecare an în cazul a 70 la sută dintre persoanele căsătorite.”Femeile au fost cele care au renunțat complet la diete sau la salăîncă din primul an de căsătorie. În cazul bărbaților, acestemodificări au apărut odată cu trecerea timpului”, spune dr. PennyGordon-Larsen, medic nutriționist și coordonatorul studiului.

Potrivit specialistului, numărul kilo­caloriilor consumateîntr-o zi era aproape dublu după trei ani de locuit împreună,factor ce crește riscul de obezitate. „Înainte de căsătorie, mediacalorică zilnică era în jur de 2.300 de kilocalorii, iar după treiani media a urcat până la 4.000 de kilocalorii. Masa de seară eracea mai bogată din punct de vedere caloric, în condițiile în carecina trebuie să fie cea mai săracă în kilocalorii”, adaugă dr.Gordon-Larsen.

Pentru a preveni lua­rea în greutate, oamenii de științăreco­mandă persoanelor căsătorite ca, atunci când iau masa împreunăseara târziu, să se rezume la un singur fel de mâncare, de preferatlegume fierte cu o friptură din carne slabă, precum cea de pui,curcan sau de pește.

Un lucru interesant constatat de experți a fost acela căpersoanele care au divorțat în perioada monitorizării au reușit săslăbească brusc, fără prea mult efort. Reintroducerea unei dieteechilibrate din punct de vedere nutrițional și a programului deexerciții fizice cel puțin o dată pe săptămână a dus la scăderearapidă în greutate.

Oamenii de știință precizează că surplusul de kilograme nu poatefi evi­tat indiferent dacă suntem sau nu căsătoriți, deoarece,odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul fiecărei persoaneîncetinește.

Inchide