Felul în care mergi îți spune cât trăiești

Redactor:
Mădălina Chițu
Felul în care mergi îți spune cât trăiești
Felul în care merg persoanele în vârstă de peste 65 de ani pare să fie asociat cu longevitatea acestora, potrivit unui studiu efectuat pe un grup de voluntari americani, ce a fost publicat marți în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), informează Mediafax

Felul în care merg persoanele în vârstă de peste 65 de ani paresă fie asociat cu longevitatea acestora, potrivit unui studiuefectuat pe un grup de voluntari americani, ce a fost publicatmarți în revista Journal of the American Medical Association(JAMA), informează Mediafax. În urma unor calcule, autoriistudiului au ajuns la concluzia că speranța de viață normalăașteptată la o vârstă dată începe să crească pentru ambele sexedacă viteza de deplasare a persoanei depășește un metru pe secundă.Viteza medie de deplasare a participanților a fost de 0,92 metri pesecundă.

Acest studiu a fost realizat pe baza unor date culese înperioada 1985 – 2000 de la 34.485 de persoane, a căror vârstă medieera de 73,5 ani. Cercetătorii americani au constatat că maniera dea merge a voluntarilor este asociată cu diferențele înregistrate înceea ce privește probabilitatea de supraviețuire, această asocierefiind valabilă indiferent de vârsta și sexul voluntarilor. Studiula fost coordonat de medicul Stephanie Studenski de la Universitateadin Pittsburgh din statul american Pennsylvania. Felul în caremerge o persoană este un indicator pentru longevitate la fel de bunca ceilalți factori de risc precum vârsta, sexul, utilizarea unuistimulator cardiac, existența unor boli cronice, trecutul defumător, indicele de masă corporală și tensiunea arterială. Maimulți factori ar putea explica motivul pentru care viteza de mers aunei persoane în vârstă este un bun indicator ce poate prezicenumărul de ani pe care-i mai are de trăit acea persoană. „Mersulnecesită energie, un control al mișcărilor și pune la lucru maimulte organe – inima, plămânii, sistemul nervos, circulator și celmuscular”, au declarat autorii studiului. Un mers mai încet arputea fi un semn al deteriorării felului în care funcționeazăaceste organe și sisteme.

Inchide